Analitičar za Index: Za sada nitko ne može reći da može sastaviti vladu

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Prema prvim izlaznim anketama na parlamentarnim izborima, HDZ ima 58 mandata, a Rijeke pravde 44. Iza njih su, od većih stranaka, rezultatima zadovoljni Možemo s 11 mandata, Domovinski pokret s 13 mandata te Most s devet mandata.

Još je puno neizvjesnosti, a situacija će biti jasnija već oko 21 sat. Prema riječima politologa i analitičara Višeslava Raosa, s kojim je razgovarao Index, još uvijek nijedna stranka ne može reći da je pobijedila i da će bez problema krenuti u sastavljanje nove vlade.

"Domovinski pokret može biti zadovoljan"

“Za sada još nitko nema jasnu većinu, pogotovo zato što znamo da se prije izbora niz stranaka izjasnio da s nekima određenima ne želi u koaliciju. Na primjer, vidimo da su prošli i Fokus i Matija Posavec, koji su jasno rekli da neće ići s HDZ-om. Mi znamo da je Zoran Milanović u svojim najavama otvorio mogućnosti prema Domovinskom pokretu, međutim, u takvoj vladi ne može sjediti Možemo i pitanje je bi li uopće podignuli ruku za takvu vladu.

Ovo su tek izlazne ankete i još će se toga mijenjati kroz večer. HDZ ne može biti zadovoljan rezultatom manjim od 60 mandata, a ako do kraja navuku do 60 i nešto, bit će u puno komotnijoj situaciji za pregovaranje i pristup prema individualnim zastupnicima. 

S druge strane, SDP je dobio više-manje onoliko koliko su mu ankete i predviđale, ali su svakako osvojili više mandata nego prije četiri godine. Svakako će im biti izazovno sklapati većinu s raznim partnerima. Na koncu, mi znamo da DP stalno ističe da ne želi biti u istoj vladi u kojoj je bio SDSS. Ne znamo što je s dijasporom, ali idemo s pretpostavkom da će HDZ tu dobiti tri mandata iako se spominjalo da bi jedan mogao i izgubiti.

Definitivno ove, pod navodnicima, manje ili srednje stranke mogu biti zadovoljne. DP i Most su došli otprilike do broja mandata koje su ciljali. Most se možda nadao kojem mandatu više, ali još će se vidjeti što će biti do kraja večeri. Domovinski pokret definitivno je na nekoj poziciji na kojoj može ucjenjivati. S druge strane, nije isključen scenarij u kojemu HDZ može probati komadati DP ili da pokuša ići prema raznima s pričom da im se priklone kako se ne bi morali ići s DP-om. 

Sjetimo se kada je Radimir Čačić podržavao zadnju vladu da je, između ostalog, govorio da pomaže da u vladu ne ulazi krajnja desnica”, kazao nam je Raos.  

"Nitko za sada slavodobitno ne može reći da može sastaviti vladu"

Raos također kaže kako za sada SDP ne može biti posebno zadovoljan, no da nisu ni u potpunosti propali.

“Puno je lista po izbornim jedinicama koje su oko praga. Vidjet ćemo što će biti do kraja večeri, nije nemoguće da netko od njih u međuvremenu potone ili malo odskoči.

Za sada nitko slavodobitno ne može reći da mogu sastaviti vladu, ali moguće je da već kroz 24 sata stvari budu malo jasnije”, kazao nam je Višeslav Raos. 

Pročitajte više