Analitičari: Novi izbori nisu loše rješenje za Hrvatsku

Foto: FAH, Screenshot: YouTube/Al Jazeera Balkans

VIŠE od mjesec dana nakon parlamentarnih izbora Hrvatska i dalje nema vladu. Već na početku izborne noći bilo je jasno da bez najvećeg iznenađenja izbora, MOST-a, nema formiranja većine. MOST-ovci su iznenadili sve u Hrvatskoj te uspostavili nove odnose na političkoj sceni. Nakon nekoliko tjedana pregovora s koalicijom Hrvatska raste i Domoljubnom koalicijom Božo Petrov postavio je uvjet - žele nestranačkog premijera i tripartitni savez koalicija i MOST-a. Prijedlog se ne sviđa niti Karamarku niti Milanoviću, što su jasno kazali, no postavlja se pitanje dokad će trajati status quo u Hrvatskoj i dokad će država funkcionirati samo s tehničkom vladom.

Na posljednjem zajedničkom sastanku, ujedno i prvom pojavljivanju Karamarka i Milanovića za istim stolom, MOST je objavio rok za odluku od njihovom prijedlogu. On ističe u ponedjeljak, točno na dan trećih konzultacija. Upravo je sredina prosinca ocijenjena kao vrijeme kad će Hrvatska doznati hoće li imati novu parlamentarnu većinu i novu vladu, odnosno valja li se spremati za nove izbore i sve što im prethodi.

"Nema političke krize u Hrvatskoj"

Već se neko vrijeme čuje zazivanje novih izbora, no analitičari tvrde - niti je u Hrvatskoj nastala politička kriza, niti pregovori dugo traju, tako se radi i drugdje, prenosi Al Jazeera.


Aleksandra Kolarić, bivša SDP-ovka i komunikacijska stručnjakinja prognozira da su šanse za nove izbore 50 posto.  Ne misli da cijeli postizborni proces predugo traje te upućuje kritiku medijima, jer "požuruju cijeli proces i pokazuju veliko nestrpljenje, stvarajući snažan politički pritisak na Most".

"Standardan demokratski proces su pregovori o temama, reformama, programu i smjernicama, a onda i o pozicijama. Tako se radi i u demokratski razvijenim društvima, a poznato je da su Njemačkoj pregovori za veliku koaliciju trajali dva mjeseca, u Italiji isto tako. Stvorila se ideja da to nešto dugo traje i da je kriza. Niti je kriza, niti dugo traje", mišljenja je Kolarić.

Vjeruje kako su MOST i Petrov definirali pravila igre, ciljeve i vrstu aktivnosti, pa zato  "optužbe protiv Petrova da je amater i provincijalac ne stoje, jer je za interese Mosta i glasača koji su za njih glasali dobro odradio posao... Oni koji su loše odradili posao i koji su se uhvatili u njegovu igru su i Milanović i Karamarko, a to su shvatili tek nakon mjesec dana", zaključila je Kolarić te dodala kako je pregovaračka pozicija HDZ-a "jača zbog banalne stvari - oni su očito u stanju odustati od Karamarka za mjesto premijera, dok Milanović, koji u SDP-u jedini nešto odlučuje, nikako ne želi odustati od mjesta premijera, ni u bipartitnoj, ni u tripartitnoj vladi".

Kosor: Nestranački premijer ne bi odgovarao nikome

Bivša premijerka i saborska zastupnica Jadranka Kosor vjeruje kako nema smisla da vlast čine svi oni koji su osvojili mandate na izborima, već to smatra "bježanjem od odgovornosti". MOST-ov prijedlog smatra nemogućim, vjeruje da se takvom vladom ne bi moglo upravljati. Kosor je otišla tako daleko da je takvu vrstu vlade nazvala "čudnovatim kljunašem".

"Nestranački premijer, koji ne bi odgovarao nikome, ne bi mogao uspostaviti mehanizme upravljanja, a i upravljanje u pojedinim ministarstvima, javnim poduzećima i agencijama bi bilo dovedeno do apsurda. Umjesto zajedničkog rada, imali bi to da svatko svakoga nadgleda. I ne znam kako bi se sklopio program, a to je najvažnije za rad vlade", rekla je Kosor.

Za Kosor je postojanje opozicije vrlo važno, smatra ga "korektivom vlasti koji diktira tempo, ukazuje ne samo na greške vladajućih, nego i predlaže rješenja tako da smisao opozicije upravo jest da natjerava vlast da bude bolja."

Jedino kvalitetno rješenje, ako Hrvatska želi snažnu vlast, su novi izbori, smatra Kosor. Procjenjuje da odnos snaga tada više ne bi bio isti.


"Zapravo bi najpoštenije prema biračima bilo izaći na nove izbore, jer bi se na njima iznjedrila neka nova, moguća parlamentarna većina koja bi podržavala vladu. Sve drugo, i bez obzira tko od velike dvije koalicije složi vladu s Mostom i određenim trabantima, ne bi bila ni snažna, ni odlučna, ni hrabra vlada", zaključila je Kosor.

Politički analitičar Boško Picula smatra kako svestranačke ili koncentracijske vlade nisu novost, ali "imaju smisla u posebnim političkim i društvenim okolnostima u kojima su priroda ili razmjeri ugrožavanja stanja u zemlji takvi da jedino jedinstvo svih političkih stranaka može osigurati rješavanje problema."

S obzirom da je Hrvatska u takvoj situaciji bila tijekom rata, sada nema nikakve potrebe da se ustraje na vladi takvog profila, vjeruje Picula te dodaje kako HDZ-u i SDP-u ne bi trebala asistencija s treće strane kada bi kod njih postajala volja za takvom velikom koalicijom.

Picula: Sve strane uključene u sadašnje pregovore djeluju kao da uopće nemaju strategiju

"Kada bi parlamentarnu većinu formirali svi zastupnici izabrani s lista HDZ-ove i SDP-ove koalicije, stvorila bi se većina od čak 134 zastupnika, od ukupno 151 u Hrvatskom saboru. Na taj bi način sam smisao demokratskog višestranačkog sustava, što je i ustavna vrijednost, bio sveden na apsurd i bez bilo kakve funkcionirajuće oporbe kao nadzornog mehanizma", upozorio je Picula.

Napomenuo je kako je razdoblje nakon izbora otkrilo puno više o svim akterima, ali i slabosti HDZ-a, SDP-a i MOST-a.

"Sve strane uključene u sadašnje pregovore djeluju kao da uopće nemaju strategiju i da im se svaki potez svodi na kratkoročno pretrčavanje suparnika. I to često i na vlastitu štetu. Novi izbori svakako su moguće rješenje, pri čemu će birači ovaj put odlučivati ne više o pretpostavljenim slikama sudionika, nego o njihovim ogoljenim verzijama. Umjesto najboljeg, birat će se najmanje loše rješenje", zaključio je Picula.

Pročitajte više