Analize: Umjesto silovitih zračnih udara samo salva Tomahawka

DUŽNOSNICI Pentagona najavljivali su masovnu kampanju bombardiranja i raketiranja Iraka koja će "šokirati i uliti strahopoštovanje" iračkim snagama i hitro ih uvjeriti da ne mogu pobijediti, no umjesto toga ispaljena su 42 projektila Tomahawk i više navođenih bombi na Saddama Husseina i druge iračke čelnike kraj Bagdada.

Vojni izvori u Kataru, sjedištu američkog zapovjedništva za regiju, kažu da takav neočekivani potez može koristiti američkoj vojsci a Iračane držati u nedoumici.

Američki dužnosnici su objavili da je Washington izveo udar jer su dobivene specifične, vremenski osjetljive, obavještajne informacije o lokaciji na kojoj se nalazi iračko čelništvo.

"Timing" napada se možda dalo predvidjeti ali metodu nije, kažu vojni analitičari.

"To nije ono što smo mislili da će se dogoditi", rekao je Lawrence Korb, viši savjetnik u njujorškom Vijeću za vanjske odnose.

Predsjednik George W. Bush objavio je početak kampanje u televizijskom obraćanju naciji u srijedu navečer, rekavši da su američke snage pokrenule zračne udare protiv "vojno značajnih ciljeva". Vojska je nešto kasnije objavila da su napadi usmjereni na "ciljeve čelništva".

Američki dužnosnici u Washingtonu kazali su kako današnji napadi ne znače da je počela glavna zračna ofenziva, te su do njezina početka mogući slični udari.

Vijesti o napadu prvotno su zatekle i britansko ministarstvo obrane, no ministar Geoff Hoon kasnije je rekao da je "u cijelosti izviješten". Glasnogovornik britanskih snaga u kampu As Saliyah u Kataru, poručnik Peter Darling, ocijenio je da "ovo nije početak rata" iako su neprijateljstva počela.

"Ovi zračni udari koristili su prednost koju je stvorila obavještajna informacija", rekao je Darling.

Harlan Ulman, stručnjak Centra za strateška i međunarodna istraživanja iz Washingtona nudi tri moguća objašnjenja za napad.

"Prvo, oni su krenuli na Sadama i iračko vodstvo nadajući se da će njegovim ubojstvom brzo završiti rat. Drugo, oni su samo poslali signal Sadamu da je stvar ozbiljna i da je to njegova posljednja prilika i treće - jednostavno smo bili loše informirani".

Opisujući strategiju "šoka i strahopoštovanja" planeri u Pentagonu posljednjih su tjedana najavljivali desetorostruke količine bombi u odnosu na 300-400 bombi bacanih prvih dana Zaljevskog rata 1991.

Ulman smatra kako ta strategija ne znači nužno da zračni udari trebaju trajati 24 sata.

"Središnja točka šoka i strahopoštovanja je dobiti vođu prvoga. Ako imate Sadama to je gem, set i meč", rekao je Ulman, citirajući drevnoga kineskog ratnog stratega Sun Tzua po kojem "najbolji način da se dobije bitka nije da se ona dobije u borbi".

Analitičar Lawrence Korb predviđa da će masovni zračni udari vjerojatno slijediti idućih dana, no dodaje da ograničeni udari mogu donijeti pluseve čak i ako se ne pogodi Saddama.

"Očito je to bio poseban udar na posebno mjesto. Ako se tada nalazio tamo, mora se pitati tko je dao informaciju i hoće li igdje biti siguran", ocjenjuje Korb.

Pročitajte više