Analizirajte šefovo ponašanje: Grabežljivac ili psihopat?

AKO je vaš šef šarmantan, pristojan i karijerist, možda se u njemu krije psihopat, upozorili su psiholozi na konferenciji u Stockholmu koja se održala u srijedu .

Najnovija istraživanja pokazuju da nisu svi psihopati potencijalni nasilni ubojice: većina ih ima običan posao, a neki su i na visokom položaju u poduzeću.

Njihova karizma i ambicija često se pogrešno promatraju kao poslovni uspjeh, a ne kao znak psihopatije, tvrdi američki industrijski psiholog Paul Babiak koji je održao predavanje na stockholmskom EuroScience Open Forumu.

"Psihopati se uglavnom žele svidjeti drugima, imaju visoko mišljenje o sebi i vole novac, moć i seks. Izvrsno se izražavaju i mogu manipulirati slušateljstvom pričajući dobru priču. Budući da su slatkorječivi, mislite da imaju u glavi viziju i da mogu voditi poduzeće, ali psihopat će vas obmanuti", istaknuo je.

Broj aktivnih psihopata sljedećih će godina zacijelo rasti, jer se dobro snalaze u dinamičnim organizacijama suvremenog društva, gdje mogu računati s brzim napredovanjem, drži Babiak.

"Dok će psihopat bez grižnje savjesti zatvoriti tvornicu, pravi direktor neće moći izbaciti ljude na ulicu", kazao je Babiak.

No psihopati uspijevaju u poslovnom svijetu zato što ih on treba: zbog pozornosti koja se danas u "kapitalizmu tromjesečja" pridaje kratkoročnosti koju zahtijevaju burzovni rezultati, traže se direktori koji ne prezaju od donošenja brzih odluka.

Paul Babiak ocjenjuje da će psihopat na odgovornom položaju, premda može biti koristan za poduzeće, postati problem na dulje staze zbog gubitka ljudskog kapitala.

"Psihopat znade lijepo pričati, ali nije sposoban za svakodnevni posao. On drugima pije krv", upozorio je.

Babiak ističe da psihopata ima u svim zvanjima. Radeći kao konzultant za američke tvrtke, utvrdio je da je među stotinu istraženih slučajeva bilo osam psihopata i - samo jedan od njih nije napredovao u poslu.

Pročitajte više