ANĐELIĆ: RAD NA HRVATSKOM LEKSIKONU POVOD UTEMELJENJU HRVATSKOGA LEKSIKOGRAFSKOG INSTITUTA BIH U MOSTARU

Povod za utemeljenje Hrvatskoga leksikografskog instituta BiH u Mostaru bio je rad na izradbi Hrvatskoga leksikona BiH, koji su pokrenuli Hrvatsko društvo za znanost i umjetnost, Sveučilište u Mostaru, Vrhbosanska metropolija, HKD "Napredak", Hrvatska zajednica iseljenika BiH, sarajevska i mostarska podružnica Matice hrvatske te Hrvatska zajednica HercegBosna, izjavio je Ivo Anđelić, ravnatelj Instituta.

Ta novoutemeljena hrvatska ustanova u Mostaru izdavat će knjige, novine, časopise i periodične publikacije te provoditi istraživanja u društvenim i humanističkim znanostima.

Objavljivanje prvoga sveska trosveščanoga Leksikona, kojem je glavni urednik Jakov Pehar, očekuje se do kraja ove godine, izjavio je Anđelić.

Po njegovim riječima Leksikon na kojem radi više od 100 znanstvenika iz BiH i Hrvatske prikazat će ljude, događaje i prostore vezane uz Hrvate od njihova dolaska u BiH do 2000., kao i njihov prinos multikulturi, znanosti i umjetnosti u BiH.

Anđelić upozorava kako druga dva naroda u BiH intenzivno objavljuju djela koja krivotvore udjel Hrvata u kulturi i znanosti BiH. Osim toga, kako je dodao, nastala je i praznina u znastvenim djelima tiskanim hrvatkim jezikom.

"Djela i istraživanja obuhvatit će objektivno i znanstveno čitavu BiH i sve njezine narode i kulture, a ne samo hrvatske", izjavio je.

Za financiranje rada Institut se obratio Vladi Federacije/BiH, a tražit će potporu za stanovite projekte i od hrvatske Vlade.

Hrvatski leksikografskli institut BiH u Mostaru je upisan u sudski registar 14. siječnja 2004. Osnovano je Znanstveno vijeće od znanstvenika iz BiH i znastvenika iz Hrvatske, a podrijetlom su iz BiH, koje vodi akademik Dalibor Brozović.

(Hina) xmc ymc

Pročitajte više