Anketa: Australci promijenili raspoloženje u korist vojne akcije protiv Iraka

UDIO Australaca koji podržavaju rat protiv Iraka povećao se prvi puta od početka savezničke vojne akcije u odnosu na broj protivnika rata, pokazuju rezultati ankete, objavljene u utorak.

Istraživanje objavljeno u The Australianu, kojim je obuhvaćeno 1.200 osoba pokazuje da polovica ispitanika podržava razoružavanje Sadamova režima vojnom akcijom dok je prije rata vojnu opciju podržavalo 45 posto ispitanih.

Broj protivnika australskog upletanja u rat, u kojem sudjeluje 2.000 australskih vojnika pao je na 42 s 47 posto osoba koje su se tome protivile prije vojne akcije.

Većina Britanaca također sada odobrava rat protiv Iraka, što je veliki preokret u usporedbi s prošlim tjednom kada je započela vojna operacija, pokazalo je novo ispitivanje javnog mišljenja u ponedjeljak.

U anketi ICM-a, koja bi trebala biti objavljena u utorak u listu Guardian, 54 posto Britanaca je izjavilo da podržava vojnu akciju s ciljem svrgavanja iračkog predsjednika Sadama Huseina, u usporedbi s 38 posto u prijašnjem ispitivanju javnog mišljenja 16. ožujka.

Pročitajte više