U Kijevu ruše spomenik koji slavi bliskost Rusije i Ukrajine

Foto: Profimedia

Kijevske vlasti počele su danas torak uklanjati spomenik iz sovjetske ere koji obilježava vezu između Rusije i Ukrajine, više od dvije godine nakon što je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu. Za potpuno rušenje spomenika od crvenog granita, koji se sastoji od dvadesetak pojedinačnih elemenata, bit će potrebno nekoliko dana, rekli su u gradskoj upravi.

Riječ je zapravo o skupini kipova koja prikazuje ukrajinske Kozake kako okružuju vođu Bohdana Hmeljnickog i moskovskog veleposlanika. Nalazi se ispod čelične instalacije u obliku duge blizu obale rijeke Dnjepar.

Golemi kipovi bit će prebačeni u muzej

Kipovi, koji teže između šest i sedam tisuća tona, bit će prebačeni u muzej zrakoplovstva.

Spomenik je izgrađen 1982. u znak sjećanja na "ujedinjenje ukrajinskog naroda s bratskim ruskim narodom" 1654. godine, kad je Hmeljnicki sklopio savez s ruskim carem u borbi protiv poljsko-litavskog saveza.

Sovjetske povijesne knjige romantizirale su to kao početak neraskidivog prijateljstva između Ukrajine i Rusije.

Prvo preimenovali spomenik

Kada je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu, kijevski gradski parlament preimenovao je 35-metarski čelični luk iznad kipova. Prijašnji "Slavoluk prijateljstva među narodima" od svibnja 2022. nosi ime "Slavoluk slobode ukrajinskog naroda".

Vlasti su također u travnju 2022. uklonile dvije brončane figure ispod luka, koje su predstavljale ruskog i ukrajinskog radnika.

Pročitajte više