Anketa koju su naručili euroskeptici: 57,2 posto Hrvata je protiv EU



ČAK 57,2 posto Hrvata protivi se ulasku u Europsku uniju, tvrdi organizacija "Vijeće za Hrvatsku - Ne u EU". Ova skupina desničarskih euroskeptika tvrdi da je naručila potpuno nezavisnu telefonsku anketu s pitanjem "Jeste li za članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji?", u kojoj je sudjelovalo 1942 osobe.

Prema njihovoj anketi, 57,2 posto građana protivi se ulasku Hrvatske u EU. Ulazak u EU podržava 42,8 posto građana.

No, bitno je napomenuti da se ovi rezultati odnose samo na one koji su odlučili odgovoriti na pitanje; od ukupnog broja kontaktiranih osoba, čak 802 ispitanika, što predstavlja čak 41 posto, nije se željelo izjasniti. Na referendum ne namjerava izaći 26,8 posto birača.

EU najviše privlači stanovnike Istre i Primorja

Ova analiza, tvrde iz organizacije koja ju je naručila, također pokazuje da će na referendum izaći više žena nego muškaraca, te da je među onima koji su se izjasnili o EU iznimno malen broj neodlučnih birača.

Područja Slavonije, Dalmacije i Hrvatskog zagorja čvrsto su protiv ulaska u Eu, Zagreb i Zagrebačka okolica daju tek malu prednost ulasku, a značajnija podrška ulasku je na području Primorja i Istre, ukazuje ovo istraživanje.

Anketu provela tvrtka iz Kanade

"Ankete koje su provođene od strane agencija plaćenih od strane Vlade Republike Hrvatske u pravilu su ostavljale prostor za manipulaciju kroz relativizirana dodatna pitanja,  poput, da li ste više za jednu ili drugu opciju, dok referendum ne dopušta nikakvo dodatno pitanje. S druge strane, vrlo često su uskraćene dodatne informacije o anketi, a ponekad i sam izvor, što takve ankete čini djelomično ili potpuno nevjerodostojnima", tvrde iz "Vijeća za Hrvatsku - Ne u EU".

Njihovu je anketu, kako kažu, provela tvrtka Business Knowledge Corporation iz Kanade, koju predstavljaju kao "potpuno nezavisnu agenciju, ovlaštenu i tehnički osposobljenu za provođenje anketa, a koja se nalazi izvan Hrvatske i u potpunosti je nezavisna od financijskih ili nekih drugih pritisaka ili ucjena naručitelja".

Pročitajte više