ANKETA Treba li Kujundžić dati ostavku?

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

INDEX je u petak objavio priču o devetogodišnjem Gabrielu iz Metkovića kojeg je otac više puta vodio doktorima koji su ga vraćali kući. Dječak je na kraju umro.

>> Dječak iz Metkovića više puta je bio na Hitnoj, a oni su ga slali kući. Umro je

Taj slučaj ponovo je otvorio pitanje funkcioniranja hrvatskog zdravstva. Inspekcijski nadzor bi trebao otkriti tko su glavni krivci za propust. I sam ministar kaže da je vjerojatno bilo propusta.

"Izražavam iskrenu i duboku sućut zbog smrti dječaka iz Metkovića. Odmah smo krenuli s usmenim razgovorima i sa slanjem inspekcije u Split i Metković. Tko je kriv, teško je reći. Treba učiniti sve da se dozna da li se pogriješilo, a bojim se da je bilo propusta, i da nam se to više nikada ne ponovi. Treba istražiti sve ljude koji su sudjelovali, to dijete je bilo kod nekoliko liječnika", kazao je Kujundžić jučer.

No, danas je ministar odgovornost maknuo od sebe. Gostujući u emisiji Nedjeljom u 2, Kujundžić je kazao kako sustav nije zakazao te on neće podnijeti ostavku.

"To znači da nije kriv sustav. Da nije bilo liječnika, da je Hitna bila zatvorena, onda bi bio kriv sustav. Ali ako ja kao dežurni liječnik ne prepoznam nešto, onda sam kriv ja, a ne ministar", rekao je.

"Da nije dijete moglo doći do liječnika, da su vrata bila zatvorena, onda je to stvar sustava, a što je koji pojedinac propustio napraviti je osobna odgovornost", ustvrdio je Kujundžić.

Ravnatelj Doma zdravlja: Nemamo dovoljno liječnika

No, Mihovil Štimac, ravnatelj Doma zdravlja Metković, kaže da imaju premalo liječnika.

"Svi ovdje nastojimo biti na dispoziciji jedni drugima, vikendom je teško organizirati službu jer malo imamo liječnika", kazao je Mihovil Štimac, ravnatelj Doma zdravlja Metković u razgovoru za RTL.

Valja spomenuti da ovo nije prvi ovakav slučaj. Krajem listopada 2016. godine preminula je djevojčica Ema Markota koja je, poput dječaka Gabriela, vraćena s hitne. Umrla je nakon nekoliko sati. To se dogodilo 31. listopada 2016. godine, svega nekoliko dana nakon što je Milan Kujundžić postao ministar zdravstva. Kujundžić je tada tek postao ministar pa ga se ne može prozivati za odgovornost zašto se to dogodilo, ali se može postaviti pitanje zašto se nakon tog događaja nisu poduzeli koraci da se nešto takvo ne ponovi.

Dakle, sustav očito ne funkcionira dobro, a činjenica da je broj liječnika nedostatan da se dobro organizira funkcioniranje Hitne pomoći u Metkoviću opet je greška sustava. Sustava na čijem čelu stoji ministar Milan Kujundžić.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više