Annan: Srpsko izvješće o Srebrenici treba potaknuti akciju

IZVJEŠĆE bosanskih Srba o srpskom zločinu nad Muslimanima u Srebrenici trebalo bi potaknuti akciju protiv počinitelja, rekao je u ponedjeljak glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan.

Annan je u priopćenju, koje je izdao njegov glasnogovornik, pozdravio zaključke izvješća vlasti Republike Srpske o masakru nad Muslimanima u Srebrenici 1995., a posebice ispriku za počinjeni zločin te sućut izraženu obiteljima žrtava.

Vlasti Republike Srpske i njihovo Povjerenstvo za istragu događaja u Srebrenici postavili su "primjer suočavanja s bolnom ratnom prošlošću, suočavajući se s istinom o događajima do kojih je došlo u sukobu u BiH", rekao je u priopćenju glasnogovornik Fred Eckhard.

On je kazao kako taj "hrabri čin" pridonosi izgradnji povjerenja i pomirenju među ljudima BiH.

Glasnogovornik Eckhard je naglasio kako Annan očekuje da će izvješće i predanost vlade Republike Srpske privođenju pravdi svih počinitelja ratnih zločina "sada voditi konkretnim akcijama".

Između sedam i osam tisuća muslimanskih muškaraca i dječaka usmrtile su snage Republike Srpske u Srebrenici u srpnju 1995. nakon njezina zauzimanja. Haški sud je masakr okarakterizirao kao zločin genocida.

Pročitajte više