Anti-alergijska posteljina nema poseban učinak

POSTELJINA koja bi morala sprječavati pojavu grinja iz prašine ne uklanja simptome alergije i astme, zaključili su američki znanstvenici.

Antialergijska posteljina u SAD-u se prodaje po cijeni od 50 do 100 dolara, a navodno zadržava grinje istodobno omogućavajući strujanje zraka.

"Nakon ovih istraživanja nameće se očiti zaključak da posteljina koja se rabi kao rutinski dio liječenja astme nije vrijedna svoje cijene", tvrdi Thomas Platts-Mills sa Sveučilišta Virginia.

Istraživanja pokazuju da takva vrsta posteljine ima vrlo mali učinak na simptome kod pacijenta prije svega zbog toga što postoje i mnogi drugi izvori prašine.

Istraživanje je obuhvatilo 1.122 odrasle osobe s astmom, a britanski su znanstvenici otkrili da kod dragovoljaca koji su koristili posebne plahte nije primijećeno veće poboljšanje nego kod osoba koje su koristile obične plahte.

U manjem istraživanju koje su obavili nizozemski znanstvenici, otkriveno je da simptomi alergije nisu nestali ni kod 114 osoba koje su koristile posebne plahte, u usporedbi sa 118 osoba koje ih nisu koristile.

Thomas Platts-Mills misli da pacijenti koji žele izbjegavati dodir s uzročnicima alergije moraju puno aktivnije uklanjati ostale izvore prašine i grinja.

Istraživanja su bila usmjerena na posteljinu jer je to sredstvo jednostavno za korištenje i lako dostupno, ali i zato što sve strategije borbe protiv alergije zajedno, poput uklanjanja tepiha i većeg dijela namještaja iz spavaonice te redovito veliko čišćenje može biti dosta nepraktično.

(Hina) rug dgk

Pročitajte više