Antunac: Posljednji pokušaj uoči sutrašnje vladine odluke o Lencu

PREDSJEDNIK Uprave brodogradilišta "Viktor Lenac" Ognjen Antunac sazvao je danas konferenciju za novinare s ciljem, kako je rekao, da u posljednji trenutak pokuša promijeniti odluku ministra gospodarstva Ljube Jurčića da Vladi sutra predloži podupiranje pokretanja stečaja u tom brodogradilištu.

Po Antunčevim riječima, ministar Jurčić potvrdio mu je danas da će na sutrašnjoj sjednici Vlade predložiti da ona ne odobri jamstva od 12 milijuna dolara za zajmove tog brodogradilišta jer Jurčić predlaže da se u Lencu pokrene stečaj s preustrojem. Ako Vlada sutra ne odluči drukčije, Uprava će u petak podnijeti prijedlog za proglašenje stečaja, rekao je Antunac. Drži da će štete u stečaju biti znatno veće od 12 milijuna eura. Na upit o ukupnim zaduženjima kod države kazao je da veći dio državnih jamstava nije ostvaren zbog banaka koje više nisu zainteresirane ulagati uz državna jamstva. Uprkos tomu, ulaganje od 12 milijuna dolara bilo bi moguće ostvariti putem zajma Hrvatske banke za obnovu i razvoj, smatra.

Ocijenio je da je "Lenac nažalost bio predmet političkih odnosa i prijateljstava koja su mu štetila." U dugom izlaganju o nekad uspješnom poslovanju Antunac je ponavljao da je stečaj najgore rješenje za Lenac. Smatra da bi gašenje škvera moglo uzrokovati znatne posljedice za dobavljače i kooperante, raskide ugovora i odlazak specijaliziranih radnika u inozemstvo.

"Prijava stečaja značila bi uništenje svih resursa koji su građeni u posljednih 10 godina", kaže Antunac i dodaje kako ne vjeruje da je problem moguće riješiti u stečaju s preustrojem jer je i u tom slučaju potrebno postići dogovor s vjerovnicima i bankama.

Antunac ističe da je sadašnja Uprava iscrpila sve mogućnosti, uz napomenu da se osjeća loše jer je radnike i dobavljače, potpisujući nagodbe, na neki način i prevario. Smatra da bi brodogradilište moglo pozitivno poslovati i vratiti dugove te dodaje da bi možda bilo bolje da je stečaj proglašen još u svibnju ove godine. Vlasnike se ne može natjerati da nastave ulaganja, kazao je Antunac navevši da je većinski vlasnik bio pripravan na umanjenje svoga vlasničkog udjela i ulaganje nešto svježeg novca.

Na upit koji je dio poslovanja brodogradilišta istraživala policija, Antunac je odbio odgovoriti.

Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) Damir Bačinović rekao je da je "sindikat razočaran odlukom ministra Jurčića", da je "ova Vlada kukavička i nekorektna", da su "radnici podcijenjeni i prevareni" te da su, "ako im se do ponedjeljka ne isplate plaće, spremni izaći na ulice". Rekao je da mu je danas "ministar Jurčić kazao da su prijedlog financijske rekonstrukcije zabranile više instance" te da "ova Vlada ne može donositi takve odluke prije uspostave nove Vlade."

Regionalni povjerenik SMH Branko Kužet rekao je da je "konzilij Račan-Linić-Jurčić skinuo Lenac s aparata i proglasio ga mrtvim nakon što je loše postavio dijagnozu i omogućio prodaju vitalnih organa tvrtke na sivom tržištu". Radnici Lenca započeli su prije tri dana štrajk, a sindikat i Uprava, u sklopu mirenja pred formalno pokretanje štrajka, pregovore.

Pročitajte više