Antunović podnijela ostavku na mjesto zamjenice predsjednika SDP-a i "oprala" Milanovića

ŽELJKA ANTUNOVIĆ dala je neopozivu ostavku na mjesto zamjenice predsjednika SDP-a, objasnivši kako se na to odlučila zbog "dubokog neslaganja" s predsjednikom stranke Zoranom Milanovićem. Antunović je odluku priopćila stranačkim kolegama na sjednici Glavnog odbora SDP-a.

Ondje je bilo riječi o izmjeni Statuta, kojom se uvodi predsjedništvo stranke, što je usvojeno, te o analizi izbornih rezultata, u kojemu stoji da su visoki rezultati stranke neosporni. Protiv ovakvog izvještaja glasalo je troje SDP-ovih nezadovoljnika - Ivica Pančić, Davorko Vidović i Mato Arlović, no zanimljivo je da nitko od njih nije zatražio ostavku Zorana Milanovića.

Raspravu koja je potrajala više od sedam sati, zasjenio je govor sada bivše zamjenice predsjednika SDP-a, koja je bila posljednja u raspravi na Odboru i iznenadila okupljene svojom neopozivom ostavkom. Pančić je to, pak, komentirao riječima - "Pogrešan čovjek je dao ostavku".

"Prije dva tjedna je bilo sloge u SDP-u kada je dolazila na mjesto potpredsjednice Sabora, a danas je najednom nema", najčešća je primjedba zamjenici u ostavci. No, kako tvrde SDP-ovci bliski Antunovićki, ona o napuštanju mjesta zamjenice razmišlja već mjesecima, ali to je podijelila samo s nekolicinom najbližih suradnika.

"Nedostaje zajedništvo, izgubili smo koalicijski potencijal"

U obraćanju novinarima Antunović je iskazala svoje razočaranje. Milanoviću i njegovom mandatu pripisala je što SDP-ovcima "nedostaje zajedničkog rada i strategije", što se dogodio "gubitak koalicijskog potencijala" te "izostanak jasne političke strategije".

"Jedina moja želja je da se poprave neke stvari", kazala je, dodavši kako je ostavka na mjesto zamjenice predsjednika njezina osobna odluka te kako je "uložila puno napora da se neke stvari riješe". U tome, kaže, nije uspjela. Smatra da će ovo otvoriti prostor da se otvore neke nove teme.

Upitana planira li se kandidirati za predsjednicu SDP-a , odgovara: "O tome ćemo razgovarati kada dođe vrijeme". Na upit ima li ambicija za nastavak rada u stranci, kazala je kako je uvijek imala ambicija te kako je uvijek htjela "ozbiljno raditi".

Priliku da se sukobi s Milanovićem u borbi za prvo mjesto u stranci imat će za manje od dva mjeseca, iako SDP-ovci, doduše naklonjeni Milanoviću, ocjenjuju ovaj potez kao loš start kampanje, s obzirom da je poslovična demokratičnost milija njihovim članovima od javnih sukobljavanja.

Milanović ju omalovažavao

Antunovićka je novinarima dostavila i razloge svoje ostavke u pisanom obliku, gdje kaže kako je preuzela dio odgovornosti za izborni neuspjeh. Napisala je i da predsjednik stranke izbjegava prihvatiti aktivnu ulogu u razrješenju stanja u kojemu je zajedništvo stranke narušeno.

"Više puta sam predlagala da se ovim pitanjima kontinuirano bavi vodstvo SDP-a. U mom zadnjem pokušaju predsjednik stranke direktno mi je rekao da u tom pogledu nemam niti ingerencija niti odgovornosti", navela je Antunović, dodavši da se njezino shvaćanje funkcije zamjenice predsjednika bitno razlikuje od takvog stava.

Milanović: Dokaz našeg povjerenja prema njoj je imenovanje za potpredsjednicu Sabora

Na konferenciji na novinare, gubitak dosadašnje zamjenice i njezino nezadovoljstvo njime osobno, komentirao je Zoran Milanović, kazavši: "Stvarno mi je žao, i ljudski i politički".

"Nisam ovo očekivao jer je i kao dokaz našeg povjerenja prema njoj bilo to što je predloženo da bude potpredsjednica Sabora", kazao je Milanović. Upitan je li to udarac na njega osobno, kazao je: "O tome je li to udarac, odlučit će javnost i članovi stranke". Suradnja je prema njemu bila dobra, dodao je.

Leko o pomanjkanju zajedništva: Nismo mi sekta

SDP-ov veteran Josip Leko kazao je kako se ne slaže s odlukom Antunovićke. "Ne podržavam nikakve ostavke i ne bih dao ostavku nego bih se borio za svoje stavove". Upitan o promjenama koje su nastupile dolaskom Milanovića, a koje se nisu svidjele Antunovićki, kazao je da su u stranci "jednostavno nastupila nova vremena".

Upitan o pomanjkanju zajedništva koje prigovara Antunović, Leko odgovara: "Nismo sekta niti bih volio da jesmo, demokratičnost pokazuje ovaj odbor, i tako bi se stvari trebale rješavati, da se tučemo za naše stavove".

Opačić: Nisam shvatila njezine prave motive

Kao i Leko, Milanka Opačić je kazala da "nije shvatila njene prave motive", dodavši -"ja nemam problema sa komunikacijom, a mislim i da ne bi mogli ostvariti ovakav rezultat na izborima da nije bilo zajedništva".
 
"Teško je govoriti da nema komunikacije, kada u Saboru cijeli dan sjedimo jedno kraj drugoga i svakodnevno imamo konzultacije u klubu", kaže Opačić.
 
Upitana o konstataciji Ivice Pančića da je "pogrešan čovjek dao ostavku", opačić odgovara "Žao mi je što ljudi koji su govorili neke stvari u javnosti, nisu imali petlje to reći danas na Glavnom odboru".

"Ona ima svoje razloge"

Tajnik SDP-a Igor Dragovan kazao je kako mu je žao i da to nije očekivao. "No, ona ima svoje razloge. Stranka joj je pokazala povjerenje izborom na to mjesto (zamjenice). Svatko ima priliku reći što misli i svatko snosi odgovornost za rezultate u svojoj izbornoj jedinici", kazao je.
 
Upitan o lošoj komunikaciji u strancu, o kojoj Antunović govori, kazao je: "Nemam takva iskustva u stranci ili s predsjednikom stranke".

A.B./B.S.
Foto: Index

Pročitajte više