Antunović: Razriješen status 204. R vukovarske ratne brigade

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić danas je u Vili Prekrižje primio izaslanstvo Ministarstva obrane (MORH) i Glavnog stožera Oružanih snaga (GSOS) Republike Hrvatske.

Sastanak je bio zatvoren za javnost, a o razgovoru će priopćenjem izvijestiti Ured predsjednika.

Ministrica obrane Željka Antunović, u pauzi razgovora s predsjednikom Mesićem novinarima je izjavila kako je "konačno, nakon 12 godina reguliran status 204. R vukovarske ratne brigade".

Problem je bio priznati pripadnost jednoj ratnoj brigadi u razdoblju od rujna 1991. do veljače 1992. kada su se u stvari vodile borbe u Vukovaru, rekla je.

Dodala je da su sada tim razrješenjem branitelji Vukovara dobili ono što su tražili - da ne uđu u povijest kao grupa građana koja je branila Vukovar nego kao pripadnici jedne priznate ratne brigade.

Ministrica Antunović izjavila je kako je, "uz suglasnost Vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga, Predsjednika Republike Stjepana Mesića, na proceduru razrješenja ovog pitanja i legalizacije statusa 204. vukovarske ratne brigade, od 25. rujna 1991. koja se temelji na tada izdanoj zapovijedi zapovjednika Zbornog područja generala Karla Gorinšeka, a uz suglasnost tadašnjeg Glavnog stožera - donijela Uputu o upisivanju 204. R vukovarske brigade u ratni ustroj Hrvatske vojske".

Navela je da je to sada definitivna odluka i svi vukovarski branitelji, pripadnici 204. R vukovarske ratne brigade, ulaze u povijest kao pripadnici ratne brigade hrvatske vojske, a ne kao grupa građana, a što su oni, kako je rekla, tražili punih 12 godina.

"Oni su obranili Vukovar, pridonijeli su obrani Hrvatske i oni će potpisom ovih Uputa i suglasnosti Vrhovnog zapovjednika postati pripadnici jedne legalne, ratne brigade Hrvatske vojske", rekla je ministrica Antunović.

Dodala da će to biti "dobar dar Vukovarcima, vukovarskim braniteljima, onima koji su preživjeli i onima kojih više nema među nama".

Vukovarski branitelji 12 godina tražili su rješenje statusa, i od tada se raspravljalo o tome ulazi li 204 vukovarska brigada u ratni sastav Oružanih snaga od rujna 1991., kada su se počele voditi borbe u Vukovaru, ili od veljače 1992. kada je jednom odlukom tadašnjeg ministra ta brigada priznata kao legalna brigada Oružanih snaga RH.

Zbog toga je postojalo veliko nezadovoljstvo branitelja Vukovara, koji su u Vukovar došli na različite načine - neki kao dragovoljci, neki su bili Vukovarci koji su se pretvorili u ratnike i branitelje Vukovara, a neki su, u jednom manjem broju došli u Vukovar kao pripadnici već postojećih postrojbi, rekla je Antunović.

Na novinarsko pitanje hoće li oni sada dobiti retroaktivno priznanje statusa i prava, ministrica Antunović je izjavila da su "vukovarski branitelji i žrtve vukovarske epopeje, riješili svoj materijalni status i prava na različite načine, većina kroz naknadno priznavanje 204 ratne brigade, ali tek od 1992."

Pročitajte više