anzulović: splitsko veleučilište i u vukovaru radi u skladu s važećim zakonom

Rektor Veleučilišta u Splitu Boris Anzulović ustvrdio je večeras da to veleučilište radi potpuno u skladu s važećim Zakonom o visokoj naobrazbi te da se to odnosi i na njegov studij u Vukovaru.

U izjavi Hini rektor Anzulović osvrnuo se na današnje priopćenje Ministarstva znanosti i tehnologije o vukovarskome studiju splitskoga Veleučilišta.

Ministarstvo se očitovalo nakon učestalih pitanja građana i studenata vukovarskoga studija da bi javnost bolje informiralo o tom studiju koji, smatraju u Ministarstvu, nije ni pokrenut. Jer, kako je navedeno, do 13. veljače 2003. u Ministarstvu nisu zaprimili zahtjev za osnivanjem dislociranoga studija splitskoga Veleučilišta u Vukovaru. Ministarstvo u svom priopćenju se navodi da rad Veleučilišta u Splitu nije protuzakonit već da mu je, zaključkom Vlade od 7. veljače 2002., zabranjen daljnji upis studenata.

Što se pak tiče spomenute odluke Vlade, prorektor splitskoga Veleučilišta Ivica Mandić je istaknuo da za studij u Vukovaru, prema zakonu, nije potrebna suglasnost Ministarstva jer studij u Vukovaru nije podružnica splitskoga Veleučilišta, već njegovo nastavno središte.

On je ponovio tvrdnju rektora Anzulovića da Veleučilište u Splitu, osnovano 1997., radi u skladu s važećim Zakonom te ustvrdio da je Vlada kad je zabranila daljnji upis studenata donijela nezakonitu odluku.

Prema podatcima splitskoga Veleučilišta, u Vukovaru sada studira 627 studenta. Posebno važnim smatraju pak podatke da studij pohađaju studenti svih nacionalnosti koji žive na vukovarskome području a što su, ističu u splitskome Veleučilištu, više puta pohvalili i predstavnici Misije OESS-a.

Po riječima prorektora Mandića, sljedećega tjedna održat će se u Zagrebu sjednica Zajednice visokih škola i veleučilišta u Hrvatskoj na koju će biti pozvani i potpredsjednik Vlade Ante Simonić i ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego. Tu sjednica Mandić vidi i kao mogućnost da se pokušaju riješiti otvorena pitanja na relaciji Ministarstvo znanosti - Veleučilište u Splitu.



Pročitajte više