Apel saborskog Odbora za rad, socijalnu politiku i zdravstvo u povodu Svjetskog dana bolesnika

U POVODU današnjeg obilježavanja Svjetskog dana bolesnika Odbor za rad, socijalnu politiku i zdravstvo Hrvatskog sabora apelirao je na građane i institucije koje se bave promicanjem zdravlja da se pridruže svim aktivnostima usmjerenim na promicanje prava bolesnika i pacijenata uopće.

Odbor se zauzima za što skorije donošenje zakona kojim će se regulirati prava, obveze i odgovornost pacijenata, a i dalje će zalagati za uspostavu cjelovitog zdravstvenog sustava koji će pridonijeti prevenciji, očuvanju i unapređenju zdravlja i kvaliteti života svih građana, stoji u priopćenju Odbora.

Na Svjetski dan bolesnika Papa svake godine Crkvi i svijetu upućuje posebnu poruku u kojoj se obraća bolesnicima, zdravstvenom osoblju, državnicima i svim ljudima dobre volje i kaže da svi "imaju hitnu dužnost učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi zaštitili život" poštujući neotuđivo dostojanstvo svakoga te ponavlja da se nikada ne smije činiti diskriminacija među ljudskim životima.

Hrvatski sabor je uvažavajući temeljne principe zaštite zdravlja i potrebu permanentnog poboljšanja kvalitete liječenja i skrbi za bolesne u kolovozu 2003. donio Zakon o potvrđivanju Konvencije o zaštiti ljudskih prava i dostojanstva ljudi u pogledu primjene biologije i medicine, podsjeća se u priopćenju.

Pročitajte više