APOSTOLSKI NUNCIJ PREDVODIO MISU U ŠIBENSKOJ KATEDRALI

Drugog dana Susreta hrvatske katoličke mladeži u šibenskoj biskupiji apostolski nuncij Francisco Javier Lozano predvodio je svečano euharistijsko slavlje u šibenskoj katedrali.

U propovijedi je apostolski nuncij, prenoseći Papine riječi, poručio mladima da se priprave za odgovorne položaje u društvu i Crkvi. Rekao je da se čovjekova vrijednost sastoji u onome što on jest, a ne u onome što radi ili pak što posjeduje.

Uputivši ih na Kristov križ, rekao je kako je križ u rukama mladih, koji su jučer nosili na veličanstvenom susretu i donijeli na oltar, "postao kao baklja koja ide od ruke u ruku i postaje svjetlosni znak nade koja pokreće mlade generacije trećeg tisućljeća". Poručio im je da nose taj križ u svijet kao "znak Kristove ljubavi, da čovječanstvu i svima naviještaju da je samo u Kristu umrlom i uskrslom spasenje i otkupljenje".

Apostolski nuncij Francisco Javier Lozano mladima je poručio da se ne boje "zaveslati na pučinu života, baciti mreže na Isusovu stranu, koja označava mrežu njihova života". Rekao je kako je Krist i njegova Istina, Ljubav i Nada garancija budućnosti života mladih u koju moraju zaveslati ustrajno i neustrašivo. "Svi smo mi u Petrovoj lađi, u Kristovoj crkvi koju danas s puno ljubavi, križa, trpljenja i vjere vodi Sveti Otac Ivan Pavao Drugi", rekao je mladima apostolski nuncij.

Apostolskog nuncija, koji prvi put boravi u Šibeniku, u ime šibenskog biskupa Ante Ivasa pozdravio je župnik, fra Krešo Matešić zahvalivši mu na sudjelovanju na Susretu mladih. U ime biskupa Ivasa pozvao ga je da sudjeluje na proslavi Svetog Mihovila krajem rujna ove godine, kada će se proslaviti 450. obljetnica otvorenja šibenske katedrale sv. Jakova.

Biskup je u pozdravnom govoru podsjetio da se šibenska biskupija - koja je nastala iz triju tadašnjih biskupija: skradinske, kninske i trogirske - spominje godine 1298. "U ovoj biskupiji, osim što ima vrijedne crkve koje su najviše posvećene Djevici Mariji, čije se ime ovdje i prvi put spominje na hrvatskom jeziku, čuva se i glasovita Šibenska molitva, najstarija zabilježena molitva na hrvatskom jeziku", rekao je.

Susret hrvatske katoličke mladeži završio je danas u 60-ak župa šibenske biskupije u kojima su mise predvodili biskupi te mnogi svećenici za 20-ak tisuća mladih iz svih hrvatskih biskupija te iz Austrije.

(Hina) xatod yln

Pročitajte više