Apple najavio zaokret u poslovanju: Pokreću platformu za TV, vijesti i igre

Foto: EPA

AMERIČKI tehnološki div Apple najavio je zaokret u poslovanju kroz širenje na usluge emitiranja televizijskog sadržaja na zahtjev, objave informativnih sadržaja i platforme za igranje videoigara, a planiraju izdati i kreditnu karticu.

Kompanija stara 42 godine priprema tako za jesen aplikaciju za emitiranje televizijskih sadržaja na zahtjev Apple TV+ na kojoj će, između ostalog, emitirati serije kompanija poput Hulua i HBO-a.

Dominacija Amazona i Netflixa

Trenutno na tom tržištu dominiraju kompanije poput Amazona i Netflixa, podsjeća BBC.

Aplikacija će biti dostupna i na uređajima konkurenata, poput Samsunga, LG-a i Sonyja, a javnosti ju je predstavio režiser Steven Spielberg koji će biti i među autorima sadržaja.

Pretplata nije najavljena, a u BBC-u primjećuju da se među kreatorima sadržaja ne spominje Netflix, koji je već najavio da neće plasirati svoje serije i filmove putem Appleove nove usluge.

Iz Applea su najavili i platformu za vijesti Apple News+ koja će uključivati više od 300 časopisa, uključujući Marie Claire, Vogue, New Yorker, National Geographic i Rolling Stone te listove poput Wall Street Journala i LA Timesa.

Uskoro u Europi

Platforma je već dostupna u SAD-u i Kanadi, a u Europi će biti pokrenuta tijekom godine.

Za ljeto je najavljeno izdavanje kreditne kartice Apple Card, i to u dvije verzije – fizičkoj i verziji za iPhone.

Kartica neće uključivati naknadu za zakasninu, kao ni godišnje ni međunarodne naknade, izjavila je potpredsjednica Apple Paya Jennifer Bailey, a kreirana je uz podršku američke banke Goldman Sachs i kartične kuće MasterCard.

Ove će jeseni Apple u 150 zemalja pokrenuti i novu platformu za igranje igrica Apple Arcade u čijoj će se ponudi naći više od 100 igara iz njegove trgovine.

Prošle je godine tvrtka IHS Markit procijenila vrijednost globalnog tržišta igrica na Appleovom operativnom sustavu iOS-u na 33,5 milijardi dolara.

Apple se najavljenim novim uslugama agresivno širi na nekoliko tržišta, na kojima će zahvaljujući svojoj veličini odmah postati veliki igrač, procjenjuje BBC.

Pročitajte više