Arlović: SDP će predložiti uvođenje međustope PDV-a

POTPREDSJEDNIK Hrvatskoga sabora Mato Arlović i SDP-ova saborska zastupnica Dragica Zgrebec najavili su danas da će Klub zastupnika SDP-a predložiti zakonske izmjene kojima bi se uvele međustope PDVa- i proširenje korisnika nulte stope.

SDP-ovi su prvaci rekli da uvođenje međustope od 12 posto za turizam i prehrambene proizvode predlažu zbog nepravedna obračuna tog poreza. Objašnjavaju to činjenicom da su ga do sada svi plaćali u istom iznosu, "a bilo bi pravično da svi društveni i poslovni subjekti nisu u istome položaju". "Uvođenjem međustope PDV-a socijalno ugroženi stanovnici lakše bi došli do namirnica prijeko potrebnih za život", kazao je Arlović.

Na novinarsko pitanje zašto to nisu učinili kad su bili na vlasti, rekao je da su se zauzimali "za očekivano povećanje zaposlenosti i industrijske proizvodnje te izdvajanja za socijalu na istoj razini s čime bi osigurali postupno smanjenje poreza".

"Sve što su do sada HDZ-ovci učinili na verbalnoj je razini, a konkretnih rezultata nema", ocijenio je.

Arlović i Zgrebec najavili su da će u svojem saborskom klubu utemeljiti koordinacije za gospodarska, politička, vanjsko-politička, odgojno-obrazovna, socijalna i zdravstvena pitanja pri čemu će zastupnike zadužiti za pojedina područja.

Ustvrdili su da će biti čvrsta oporba koja će kritizirati loše prijedloge, ali će podupirati zakone u skladu s europskim kriterijima.

"Nezamislivo je da je HDZ-ova Vlada na pojedina mjesta pomoćnika ministara imenovala osobe koje su 2000. nalazom Državne revizije i Financijske policije smijenjene s visokih dužnosti jer su djelovale protivno zakonu i još danas se protiv njih vode kazneni postupci", rekao je Arlović, govoreći o Štefaniji Bortek-Knešaurek i Marijanu Križiću.

Pročitajte više