Ashdown danas smjenjuje Kalinića?

PREDSJEDNIK Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Kalinić koji obnaša i dužnost predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić bit će smijenjen tijekom dana, najavilo je u srijedu nekoliko bosansko-hercegovačkih dnevnih listova.

Prema tvrdnjama sarajevskog "Dnevnog avaza", predstavnici međunarodne zajednice u BiH drže kako je Kalinić osoba koja snosi najveću odgovornost zbog činjenice da su najtraženiji haaški optuženici Radovan Karadžić i Ratko Mladić još uvijek na slobodi.

Nedavna provjera financijskog poslovanja SDS-a otkrila je brojne zloporabe i kriminalne aktivnosti u ovoj stranci za što je Kalinć također izravno odgovoran kao njen predsjednik. Pretpostavlja se kako je iz fondova SDS-a dio novca izravno izdvajan kao pomoć za skrivanje osumnjičenih za ratne zločine.

Odluku o smjeni Kalinića te većeg broja drugih dužnosnika RS tijekom dana bi trebao objaviti Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown, pišu dnevni listovi u BiH.

Dragan Kalinić, liječnik po zanimanju, nekadašnji je istaknuti aktivist Saveza komunista BiH da bi potom postao čelnik Stranke reformista koju je uoči rata utemeljio bivši jugoslavenski premijer Ante Marković. Već s prvim danima uspostave SDS-a 1990. godine Kalinić se približava toj stranci i postaje jedan od najbližih Karadžićevih suradnika.

Kada je počeo rat u BiH, Kalinić preuzima dužnost ministra zdravlja u tadašnjoj ratnoj vladi bosanskih Srba koju obnaša sve do 1996. godine.

Nakon izbora Momčila Krajišnika za člana Predsjedništva BiH Kalinić postaje predsjednik parlamenta RS da bi kasnije, nakon Karadžićeva povlačenja iz javnog života i Krajišnikova uhićenja, praktično preuzeo kontrolu nad strankom i svim važnijim institucijama RS.

Uz iznimku kratkotrajnog razdoblja u kojemu je Biljana Plavšić bila predsjednica RS, Kalinić je sve do danas slovio za najutjecajnijeg dužnosnika među bosanskim Srbima.

Mediji u BiH tvrde kako je kalnić već pripremio odstupnicu te da se nakon smjene planira preseliti u Beograd gdje je već ranije kupio stan i započeo privatni posao trgovine lijekovima.

Pročitajte više