Ashdown ostaje u BiH do svibnja 2005. godine

Lord Paddy Ashdow ostat će na dužnosti Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu do kraja svibnja 2005. godine, odlučio je Upravni odbor Vijeća za provedbu Daytonskog sporazuma (PIC) koji je ovog tjedna zasjedao u Bruxellesu. L

Svi sarajevski mediji u petak citiraju dijelove prioćenja Upravnog odbora u kojemu se navodi kako je "pozdravljen pristanak Visokog predstavnika da produlji mandat do svibnja 2005. godine i sa zadovoljstvom je pozdravljena ta činjenica".

Zajedno s Ashdownom u BiH bi još godinu dana trebao ostati njegov prvi zamjenik, američki diplomat Donald Hays.

Sam Visoki predstavnik Haysa često naziva svojim "tajnim oružjem", zaduženim za rješavanje najtežih pitanja, posebice u oblasti gospodarstva i financija koje su u BiH uvijek problematične.

Paddy Ashdown u BiH je na dužnosti od svibnja 2002. godine kada je naslijedio austrijskog diplomata Wolfganga Petritscha. Ostane li u BiH do 27. svibnja 2005. kako je predviđeno, Ashdown će biti osoba koja se najduljee zadržala na dužnosti Visokog predstavnika međunarodne zajednice.

Sam Ashdown u nekoliko je navrata izražavao želju da bude posljednji Visoki predstavnik u BiH no to neće biti moguće ne obave li se do tada sve promjene nužne za trajno stabiliziranje stanja u toj zemlji.

BiH u predstojećim mjesecima mora provesti niz reformi od kojih su najvažnije provedba nedavno usvojenog zakona o obrani kojim se uspostavlja državno ministarstvo obrane i jedinstveno zapovjedanje oružanim snagama.

Nadalje, najkasnije do kraja proljeća morale bi profunkcionirati državna agencija za informacije i zaštitu (SIPA) te državna obavještajna služba (OSA).

U BiH se također mora temeljito reformirati porezni sustav kako bi u dogledno vrijeme bio uveden porez na dodanu vrijednost.

Nedavno imenovani ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje - što je neka vrste jedinstvene carinske uprave - Kemal Čaušević izjavio je kako je teško očekivati da novi sustav oporezivanja profunkcionira prije 2006. godine.

Do ljeta iduće godine vlasti BiH također moraju provesti reforme u 16 različitih oblasti koje od njih traži Europska komisija žele li do listopada početi pregovore o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji.

(Hina) rm rt

Pročitajte više