Asselborn za "Večernji list" o pregovorima EU i Hrvatske

Početak pregovora EU s Hrvatskom ovisi o suradnji sa ICTYem a najbolji dokaz potpune suradnje bio bi da se general Ante Gotovina do sredine ožujka nađe pred sudom u Haagu, izjavio je predsjedatelj Ministarskog vijeća EU, luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn za "Večernji list" od subote.

Europsko vijeće je na summitu u prosincu prošle godine odlučilo da će pregovori s Hrvatskom započeti 17. ožujka ove godine, bude li u potpunosti surađivala s Haškim sudom.

"Hrvatska je poduzela mnoge napore koje su pozdravili i ICTY i EU. Ostaje međutim slučaj generala Gotovine. Ne želim prejudicirati odluku u ožujku ali sam uvjeren da će do tada hrvatska Vlada poduzeti sve nužne mjere da dokaže da Hrvatska zaista surađuje s ICTY-em", rekao je Asselborn za "Večernji list".

"Najbolje što bi se moglo dogoditi jest da se do sredine ožujka Gotovina nađe u Haagu", dodao je on.

Asselborn je rekao da je Europska komisija već dala svoj prijedlog pregovaračkog okvira za pristupne pregovore s Hrvatskom Vijeću ministara EU, čija nadležna tijela sada proučavaju taj dokument.

"Odluku o Komisijinu prijedlogu mora jednoglasno donijeti svih 25 država članica, što se očekuje do 17. ožujka", kazao je Asselborn.

(Hina) xsb ysb

Pročitajte više