Associated Press o Račanu: Bivši hrvatski premijer nalazi se blizu smrti

NOVINSKA agencija Associated Press u petak piše o teškom pogoršanju zdravstvenog stanja Ivice Račana te navodi kako se bivši hrvatski premijer, koji boluje od raka što se proširio na njegov mozak, nalazi blizu smrti.

Agencija se poziva na izjavu neimenovanog Račanovog bliskog suradnika. AP-ovu vijest do petka navečer prenijeli su ugledni britanski list International Herald Tribune i ruska Pravda. 

63-godišnjem Račanu, koji je od 2000. do 2003. vodio prvu hrvatsku vladu koja se čvrsto vezala uz zapadne integracije i koji je kasnije bio na čelu najjače državne oporbene stranke, prije dva mjeseca dijagnosticiran je maligni tumor u ramenu.

Liječnici su kasnije kazali kako se rak proširio iz bubrega, te da je nedavno došao do Račanova mozga, piše AP.

Bivši ministar vanjskih poslova Tonino Picula u petak je rekao kako se čini da se njegov kolega neće uspjeti oporaviti te da se liječnici mogu fokusirati tek na smanjivanje boli koju Račan podnosi.

"Radi se o vrlo agresivnom obliku raka koji se brzo proširio kroz njegovo tijelo i koji je uništio njegov imunološki sustav. Sve što liječnici sada mogu učiniti jest ublažiti bol (Račanu)", prenosi agencija današnju Piculinu izjavu Hrvatskom radiju.

U nastavku teksta AP piše o svim događajima koji su obilježili protekla tri dana, počevši od srijede kada je Račan podnio ostavku na dužnost predsjednika stranke, preko jučerašnjeg pogoršanja zdravstvenog stanja i posjeta predsjednika Stjepana Mesića koji je u četvrtak ujutro posjetio Račana, a nakon toga i članove najvišeg rukovodstva SDP.

AP također piše o Mesićevoj izjavi kako je Račanovo zdravstveno stanje ozbiljno, te navodi detalje iz samog susreta u kojem je Račan još bio svijestan, ali je malo pričao.

Agencija donosi pogrešnu informaciju kako je Račana u bolesničkoj postelji posjetio i premijer Ivo Sanader koji mu je poželio da se oporavi, ali koji je zaključio kako postoje male nade za pozitivan preokret Račanovog teškog zdravstvenog stanja.

Račanova bolest dolazi kao udarac njegovoj Socijaldemokratskoj partiji. Lijevo-centristička stranka trenutno drži poziciju iza vladajuće Hrvatske demokratske zajednice, i kao takva se nada da će si na predstojećim parlamentarnim izborima osigurati pobjedu.

AP prenosi i izjavu Željke Antunović koja smatra kako će Račanov odlazak biti ozbiljan hendikep za SDP, te ističe njen stav kako će stranka nastojati osigurati provođenje ostavštine koju je Račan ugradio u politički rad SDP-a.

Kao premijer Račan je vodio prvu hrvatsku prozapadnu vladu nakon autoritativnog i nacionalističkog vođenja pokojnog predsjednika Franje Tuđmana. Postao je simbol svoje stranke i niti jedan drugi član nije dostigao njegovu popularnost.

Idućeg tjedna stranka bi trebala odlučiti o datumu održavanja izborne konvencije na kojoj će biti izabrano novo vodstvo stranke.

Na kraju članka Associated Press navodi kako je Račan rođen 1944. godine u nacističkom logoru u Ebersbachu u njemačkoj. Tijekom komunističke Jugoslavije pripadao je komunističkom pokretu, ali je kasnije svoju stranku transformirao u prozapadnu lijevo-centrističku političku skupinu.

I.K.
Foto: AFP

Pročitajte više