Associated Press upoznao Europu sa Sanaderovim satovima

ASSOCIATED PRESS objavio je članak o kolekciji satova Ive Sanadera koju je premijer "zaboravio" navesti u imovinskoj kartici i gnušanju javnosti koje je, tvrdi agencija, taj čin izazvao.

Članak je objavio tjednik "Nacional", navodeći da je Sanaderova kolekcija, koja, između ostalih, uključuje Rolexove i Cartierove primjerke, vrijedna oko 150.000 eura. Sanader je rekao da ima samo tri luksuzna sata, a nije ih naveo u imovinskoj kartici jer nije znao u koju kategoriju ih svrstati, piše AP.

Njegov glasnogovornik Ratko Maček rekao je u četvrtak da premijer nikada nije posjedovao toliko satova koliko je naveo "Nacional" i da je medijski linč na Sanadera "netočni, neutemeljeni i senzacionalistički pokušaj dovođenja u pitanje premijerove reputacije i kredibiliteta."

Vlada je tada pozvala da Povjerenstvo za sukob interesa objasni trebaju li se stvari poput nakita, satova, antiknog namještaja i elektroničke opreme prijaviti u kartici.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić rekao je da "Kabinet želi do kraja raščistiti ovu situaciju", ali i da je vrijeme da se "prestanu praviti popisi za lopove" navodeći svu imovinu političara, prenosi AP koji navodi i izjavu Josipa Leke.

"Sramotno je da premijer ne razumije duh antikorupcijskih zakona. Povjerenstvo će istražiti slučaj premijerovih satova." - rekao je Josip Leko, predsjednik Saborskog povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa.

V.Š.
Foto: D.P.

Pročitajte više