Atentati u Kairu: Uhićeno i pritvoreno dvjestotinjak osoba

VIŠE od dvjesto osoba uhitile su ili kraće zadržale egipatske sigurnosne službe u nedjelju, u raciji u predgrađu Kaira, nakon subotnjih atentata, izvješćuje AFP prenoseći priopćenje policije.

"Gotovo 200 osoba je uhićeno, a neke su kraće zadržane tijekom policijske akcije u sirotinjskim naseljima Kaira Ezbe al-Gabalaui, al-Amar i Ezbet Rouchdi, gdje žive obitelji počinitelja i sudionika triju atentata" koji su se dogodili u travnju, izjavio je policijski izvor za AFP.

Sigurnosne službe usredotočile su se na naselje Ezbet al-Gabalui u četvrti Choubra al-Heima, gdje živi obitelj Yusri Yacine, samoubojice koji se u subotu s bombom kućne izrade zaletio u skupinu turista u četvrti Muzeja, ubivši osmero ljudi, među kojima dva Izraelca, Šveđanina i Talijana.

Njegova sestra Nagat (22) i zaručnica Imane Ibrahim Hamis (19) nepun sat poslije pucale su u četvrti Sayeda Aicha na turistički autobus ali ga nisu pogodile.

Nagat je zatim pucala u Imane ubivši je na licu mjesta, a onda je pucala u sebe. U teškom stanju prevezena je u bolnicu gdje je podlegla ozljedama.

Snage sigurnosti traže moguće pomagače i naručitelje atentata u kojima je poginulo ukupno šest osoba, među kojima dva francuska i jedan američki turist, a više Egipćana i stranaca je ozlijeđeno.

Čelnici političkog i vjerskog života u Egiptu u nedjelju su osudili oba teroristička atentata u Kairu počinjena dan ranije, javlja agencija dpa.

Veliki imam al-Azhara šeik Mohamed Sayed Tantawi nazvao je atentate "zločinačkim činom", dodajući da "islam odbacuje svaki teroristički čin" kojim se želi zastrašiti civile i "naštetiti državnim interesima".

Premijer Ahmed Nazif rekao je da su Egipćani ujedinjeni u osudi napada te da policija i ljudi mogu osigurati sigurnost i stabilnost zemlje.

Pročitajte više