Australci mogu koristiti aboridžinsku zastavu, za to su platili 14 milijuna dolara

Foto: EPA

AUSTRALSKA vlada potpisala je ugovor o dobivanju autorskih prava na aboridžinsku zastavu, čime je zastava prvi put dostupna za javnu upotrebu.

Rezultat je to dugotrajne kampanje za oslobađanje zastave koju su vodili zagovornici starosjedilaca i članovi zajednice.

Premijer: Australci sada mogu staviti aboridžinsku zastavu na odjeću, u slike, druga djela...

"Oslobodili smo zastavu Aboridžina za Australce", rekao je premijer Scott Morrison pa dodao:

"Aboridžinskom zastavom sada će se moći koristiti na sličan način kao i s australskom nacionalnom zastavom, znači besplatno, uz puno poštovanje i na dostojanstven način. Svi Australci sada mogu staviti aboridžinsku zastavu na odjeću kao što su sportski dresovi i majice, može je se crtati na sportskim terenima, postaviti ​​na web stranice, u slike i druga umjetnička djela, koristiti digitalno i u bilo kojem drugom mediju bez potrebe za traženjem dopuštenja ili plaćanjem naknade."

Zastavu je dizajnirao umjetnik Harold Thomas 1970. godine, a sadrži crvenu, crnu i zlatnu boju koja predstavlja australske Aboridžine i njihovu povezanost sa zemljom. Australska vlada priznala ju je kao službenu zastavu 1995. godine.

Dizajner je zadržavao autorska prava, vlada platila 14 milijuna dolara

Ali Thomas je do sada zadržao autorska prava za zastavu. Njegova ranija odluka da preda prava za korištenje na odjeći jednoj neautohtonoj tvrtki bila je kontroverzna i izazvala je pravne sporove oko njezine upotrebe, uključujući i australske sportske timove.

Prema novom ugovoru, komercijalna tvrtka Carroll and Richardson Flagworld i dalje će biti ekskluzivni licencirani proizvođač aboridžinskih zastava, ali to neće spriječiti pojedince da rade vlastite zastave za osobnu upotrebu.

Vlada je platila 14.2 milijuna američkih dolara kako bi osigurala autorska prava, izvijestila je nacionalna televizija ABC i mreža AAP.

Pročitajte više

 

Pročitajte više