Australci su objavili da Hrvatska ima najviše turista po glavi stanovnika. Ispada da nije baš tako

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

AUSTRALSKA putnička agencija Intrepid objavila je vijest da je Hrvatska najopterećenija turistička zemlja na svijetu.

Australci su, naime, objavili da Hrvati imaju najviše turista po glavi stanovnika, donosno 14 naprema 1. 

Vijest je odjeknula i u Hrvatskoj, a i mi smo je objavili. No čitatelji su upozorili na moguću netočnost takvog podatka pa smo zatražili objašnjenje od Državnog zavoda za statistiku i od Svjetske turističke organizacije kako bismo ustanovili o čemu se zapravo radi. 

Njihovi su odgovori stigli i, ukratko, Australci su se malo zeznuli.

Australci uzeli u obzir putnike, a ne turiste

Pri računanju takozvane opterećenosti turizmom, uzeli su naime podatak s brojem svih putnika koji su u Hrvatskoj u tranzitu, a ne turista. 

Riječ je o broju od 57,587,000 ljudi, no tu se pribrajaju svi putnici u tranzitu, na svim hrvatskim cestama, morskim i zračnim lukama te na svim prugama. Koliko se ta brojka razlikuje od stvarnog broja turista, pokazuje brojka turista koji su doista prenoćili u Hrvatskoj, a riječ je o 13,809,000 ljudi.

Australska agencija jednostavno je uzela u obzir broj stanovnika Hrvatske s brojem svih putnika u Hrvatskoj, što je onda 14 putnika na svakog stanovnika Hrvatske. Naglašavamo - putnika, ne turista. 

Tranzitna zemlja

Jedini suvisli zaključak koji se može izvući iz toga, ukoliko je ostatak podataka koje su Australci koristili točan, jest da je Hrvatska zemlja s najvećim brojem tranzitnih putnika po glavi stanovnika. 

Intenzitet turizma se zapravo, kako su nam objasnili u Državnom zavodu za statistiku, računa iz omjera broja noćenja turista i broja stanovnika. Dobiveni se broj koristi kao pokazatelj opterećenja turizma. 

Hrvatska je po tom omjeru, i to prema posljednjim dostupnim podacima Eurostata iz 2015. godine, na četvrtom mjestu sa 16,882,71 noćenjem na 1000 stanovnika. 

Prva je na toj ljestvici Malta s 20,763,93 noćenja tisuću stanovnika, drugi je Island, a treća Crna Gora. 

Pročitajte više