Australija istim uređajem testirala ljude u karantenama, možda ih je zarazila HIV-om

Foto: Epa

AUSTRALSKA vlada je priznala da je na više od 200 bivših korisnika objekata za karantenu koristila istu opremu za testiranje glukoze u krvi te ih je pozvala da se što prije testiraju na bolesti koje se prenose krvlju, uključujući HIV.

Ovo je još jedan od niza neuspjeha te vlade da se pravilno nosi s pandemijom, piše CNN. Primjerice, zbog nedostatne zaštite i pojave žarišta u hotelima za karantenu došlo je do žarišta u Melbourneu, zbog čega je drugi najveći grad u zemlji mjesecima bio pod strogim lockdownom.

"Testiramo iz predostrožnosti"

Safer Care Victoria, zdravstvena agencija istoimene savezne države, priopćila je jučer kako je u procesu kontaktiranja 243 osobe kojima je prije 20. kolovoza testirala razinu glukoze u krvi jer postoji rizik od kontaminacije i zaraze virusom koji se prenosi krvlju, uključujući HIV-om.

"Klinički rizik od infekcije je nizak. Međutim, iz predostrožnosti smo osigurali testiranja", navodi Safer Care Victoria u priopćenju.

U saveznoj državi Victoriji do sada je zabilježeno više od 20.000 slučajeva koronavirusa, uključujući preko 800 smrtnih slučajeva, što je čini glavnim žarištem Australije. Naime, u cijeloj Australiji je do sada evidentirano više od 27.400 slučajeva i ukupno 905 mrtvih, piše CNN.

Kako je došlo do pogreške pri testiranjima?

Australija je u ožujku zatvorila svoje granice, a svi građani koji su se vratili u zemlju morali su platiti 3000 australskih dolara (oko 13.500 kuna) kako bi proveli dva tjedna u državnom objektu za karantenu.

Medicinski djelatnici su u tim objektima koristili iste uređaje za testiranje glukoze u krvi kod onih koji su imali dijabetes. Iako su uređaji dizajnirani za nekoliko primjena kod jedne osobe, osoblje ih je koristilo za ispitivanje razine glukoze kod više korisnika. Svaki put su stavili novu iglu, ali u uređajima zna ostati mikroskopska količina krvi.

Agencija Safer Care je napomenula kako uređaj ne može prenijeti koronavirus jer se on ne širi krvlju, no da postoji "nizak klinički rizik" od zaraze hepatitisom B i C te HIV-om.

Pročitajte više