Australija najavila referendum o istospolnim brakovma

Foto: FaH

U Australiji će se 11. veljače iduće godine održati referendum o legalizaciji istospolnih brakova, jutros je rekao australski premijer Malcom Turnbull. Time će premijer održati obećanje koje je dao uoči parlamentarnih izbora u srpnju, kada je najavio da će svi Australci dobiti priliku reći što misle o tom pitanju.

Turnbull je izrazio zabrinutost da će oporba prijedlog o referendumu blokirati u australskom Senatu. Razlog protivljenja referendumu strah je dijela Laburista, najveće oporbene stranke, da će pokretanje tog pitanja izazvati lavinu homofobnih incidenata u Australiji.

Vođa Laburista Bill Shorten izjavio je kako smatra da nitko u modernoj Australiji ne bi trebao opravdavati svoju seksualnost ili ljubav drugima, te je predložio da se o legalizaciji istospolnih brakova odluči u parlamentu.

Drugi laburistički političari najavu raspisivanja referenduma smatraju taktikom konzervativnog dijela vlade koji želi spriječiti uvođenje bračne jednakosti.

Istospolni parovi u većini australskih država mogu ući u registrirana partnerstva, ali po nacionalnom zakonu njihove zajednice nisu ravnopravne službenim brakovima.

Još se nagađa o točnoj formulaciji referendumskog pitanja. Prema australskim medijima, građani će vjerojatno odgovarati na pitanje: "Treba li promijeniti zakon tako da se istospolnim parovima dopusti stupanje u brak?"

Referendum će, ako bude održan, biti savjetodavnog karaktera, što znači da parlament nije obavezan mijenjati zakon u slučaju da većina građana glasa za tu opciju.

Pročitajte više