Australija povlači svoje vojnike iz Iraka

AUSTRALIJA, veliki američki saveznik i jedna od prvih zemalja koja je poslala svoje vojnike u Irak prije pet godina, završila je s vojnim operacijama u toj zemlji.

Vojnici su tako spustili australsku zastavu u iračkom gradu Talilu te se njihov povratak očekuje sljedećih tjedana. Prvi od njih zemlju su napustili jučer, javlja AP. Rezultat je to datog obećanja premijera Kevina Rudda koji je na taj položaj došao govoreći da se svih 550 australskih vojnika mora povući s ratišta.

Naglašavao je kako umiješanost Australije u stanje u Iraku može povećati šanse da postanu meta za terorističke napade. Vojnici su bili smješteni u gradu Talil, a njihova zadaća je bila održavanje sigurnosnih treninga za iračke snage te rekonstrukcija ratom pogođenih područja. Tijekom pet godina u Iraku je ranjeno šest vojnika. U veljači šef vojnih snaga Angus Houston poručio je Senatu da australske vojne snage više nisu potrebne u Iraku jer se područje gdje su bili stabiliziralo. Međutim, još tisuću australskih vojnika se još nalazi u Afganistanu.

J.M.
Foto. AFP

Pročitajte više