Australske vlasti upozorile na mogućnost izbijanja zaraze encefalitisa

ZDRAVSTVENE vlasti u Australiji upozorile su na mogućnost izbijanja Murray Valley encefalitisa, rijetke no potencijalno smrtonosne bolesti, javlja BBC.

Prisutnost bolesti koju prenose komarci nedavno je otkrivena kod kokoši u najnastanjenijoj australskoj državi, New South Walesu. Zaraza se može prenijeti i na ljude, no dok se kod većine oboljelih uglavnom manifestiraju blaži simptomi, neki pacijenti pate od dugoročnih neuroloških poteškoća, a u najtežim slučajevima i umiru.

Posljednja epidemija Murrey Valley encefalitisa izbila je u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, a virus bolesti uglavnom se može pronaći u udaljenim predjelima australskog sjeverozapada.

Međutim, uzročnik se povremeno može naći i u naseljenijim područjima na jugozapadu Australije, i to u vrijeme nakon obilnih oborina i visokih vrućina, uvjetima koji su pogodni za razmnožavanje komaraca.

Posljednji slučaj infekcije zabilježen je uz pomoć ranog sustava za uzbunjivanje, kod ptica koje obitavaju u žarišnim područjima tipičnim za pojavu encefalitisa.

Građani su upozoreni da budu oprezni i zaštite se od eventualnih uboda komaraca, te da se upoznaju sa simptomima bolesti koji mogu uključivati jake glavobolje, ukočenost vrata, malaksalost i smetenost. Najugroženije su osobe koje žive u blizini rijeka ili močvarnih područja.

Pročitajte više