Austrija: Ponovni nacionalni štrajk zbog reforme mirovina

AUSTRIJSKI sindikati u utorak su ponovno pozvali na nacionalni štrajk zbog kontroverzne reforme mirovina, a glavnome prosvjedu koji bi se trebao održati u utorak navečer u središtu Beča trebalo bi se odazvati oko 200.000 osoba.

Na poziv austrijske Udruge sindikata koja ima 1,4 milijuna članova, među ostalima prosvjeduje i oko 100.000 profesora i nastavnika, zbog čega će mnoge osnovne i srednje škole u utorak biti zatvorene.

Diljem zemlje očekuju se veliki prosvjedi, drugi u posljednjih desetak dana, organizirani na poziv austrijske Udruge sindikata. 6. svibnja u nacionalnom štrajku i prosvjedima organiziranim diljem Austrije sudjelovalo je oko 500.000 osoba.

Austrija je zemlja u kojoj se sindikati češće odlučuju za kompromisna rješenja nego za sukobe s vlašću. Prvi put austrijska Udruga sindikata proturječi kancelaru Wolfgangu Schuesselu, tražeći od njega da povuče prijedlog o reformi mirovina, ocjenjujući je "najvećim korakom unatrag" kada je riječ o socijalnim pitanjima u zemlji "od 1945."

(Hina) mh nab

Pročitajte više