Austrija dvaput: Nismo za širenje Schengena. Božinović: Mislim da su oni za širenje

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

MINISTAR unutarnjih poslova Davor Božinović u utorak je komentirao austrijske izjave i ulazak Hrvatske u Schengen. Podsjetio je da austrijski kancelar sutra dolazi u službeni posjet Hrvatskoj te da će jedna od tema biti i proširenje Schengena, odnosno ulazak Hrvatske.

"Sigurno da će jedna od tema biti predstojeće Vijeće, ali i povećan broj migracija. Sigurno ćemo razgovarati o 8.12. i o tome što će biti na tom ministarskom sastanku na kojem Hrvatska očekuje, temeljem svega što smo proveli i provodimo, i uvjereni smo da ćemo postati punopravna članica", istaknuo je ministar.

Osvrnuo se i na posljednje izjave o toj tematici koje stižu iz Schengena. "Što se tiče Austrije, ona je u više navrata govorila da njihove zabrinutosti nisu vezane za pojedinačnu zemlju već za funkcioniranje Schengena."

Podsjetimo, austrijski ministar unutarnjih poslova dvaput je rekao da Austrija nije za širenje Schengena jer "nema smisla širiti pokvareni sustav". 

Dodaje da ulaskom Hrvatske Schengen može samo ojačati. "Mislim da je austrijska pozicija kao i naša, a to je da treba nadograđivati i proširiti Schengen, a blokade tome ne mogu pomoći", istaknuo je.

"Hrvatska je pokazala da može biti kvalitetna članica svih rasprava o budućnosti Schengena, da može davati konstruktivan doprinos, a istovremeno ispunjavati sve one uvjete, a imali smo ih više od bilo koje druge članice", dodao je.

"Radi se o osobi koja je skupila jedan zavidan arsenal oružja, a mislim da joj nisu strane ni druge osobe i grupacije koje su u posljednje vrijeme bile prisutne u hrvatskoj javnosti u smislu kontakata", rekao je Božinović.

Jedno od novinarskih pitanja bilo je i koliko Hrvatska ima skrivenog oružja. "Ima priličan broj. Hrvatska je država koja je izašla iz rata, prije nešto više od 22 godine ako računamo i mirnu reintegraciju, dosta tog oružja je ostalo u privatnim rukama, a stalno je prisutna naša kampanja gdje pozivamo građane da vrate neregistrirano oružje bez ikakvih posljedica", naveo je Božinović.

Pročitajte više