Austrija uvodi sedmogodišnje ograničenje za radnike iz novih članica EU-a

AUSTRIJSKI kabinet usvojio je u utorak konačni prijedlog zakona koji će ograničavati pristup austrijskom tržištu rada za radnike iz novih članica EU-a do sedam godina nakon proširenja Unije u svibnju 2004.

Austrijski kancelar Wolfgang Schuessel rekao je da je zakon jamstvo da proširenje EU-a neće "naštetiti austrijskom tržištu rada".

Proširenje EU-a austrijskom će gospodarstvu donijeti rast od 0,75 posto i 30.000 novih radnih mjesta do 2010. godine, rekao je.

Austrijski vicekancelar Hubert Gorbach rekao je da će iz ograničenja izuzeti biti samo građani Malte i Cipra. Izuzeti će biti i radnici iz Švicarske.

Radnici iz ostalih novih članica, Mađarske, Češke Republike, Slovačke, Slovenije, Poljske i triju baltičkih republika, morat će tražiti radne dozvole kao i dosad.

Te će obveze biti oslobođeni samo ako su prije ulaska njihove zemlje u EU u Austriji legalno radili najmanje godinu dana.

Studenti, umirovljenici i ljudi slobodnih profesija iz novih članica EU-a u Austriji će moći živjeti bez posebne dozvole, objasnio je Gorbach.

Pročitajte više