Austrija želi da pregovori s Turskom budu "otvoreni"

AUSTRIJSKI kancelar Wolfgang Schuessel inzistirao je u utorak da pregovori s Turskom o članstvu u EU ostave mogućnost da se službenoj Ankari ponudi i nešto manje od punog članstva u Uniji.

Schuessel, jedna od europskih čelnika koji je skeptičan prema turskom članstvu u EU, pokazao je ovom izjavom da se njegovo stajalište nije promijenilo nakon razgovora s nizozemskim premijerom Janom Peterom Balkenendeom, uoči summita na kojem će EU u petak odlučiti o tome kakve pregovore ponuditi službenoj Ankari.

"Pregovori mogu početi, ali moraju biti otvoreni", kazao je nakon sastanka s austrijskim kancelarom Balkenende, čija zemlja predsjeda Unijom.

On je kazao da će Turskoj biti ponuđeno puno članstvo u Uniji, dok Austrija i neke druge države, među kojima je Francuska, inzistiraju da i druge mogućnosti budu razmatrane.

Turski čelnici zajedno s Njemačkom i Velikom Britanijom tvrde kako pregovori moraju imati jasan cilj punog članstva u EU.

Schuessel koji ističe kako Turska ima problema sa zaštitom prava čovjeka dodaje da se ne protivi turskom članstvu u Uniji, ali da bi se turske reforme morale nastaviti.

"Turska je napravila velike korake u smjeru Europe i moramo to jasno priznati i ohrabriti ih", rekao je.

"No, u mojoj glavi je važno da ne formuliramo cilj pregovora kao sve ili ništa, nego da otvorenost samog postupka pokušamo učiniti vidljivom", dodao je.

Pročitajte više