AUSTRIJSKI TISAK: BISKUP KURT KRENN PODNIO OSTAVKU?

Biskup austrijskog SanktPoeltena monsinjor Kurt Krenn, umiješan u seksualni skandal, prema pisanju austrijskog tiska prošli je tjedan u Vatikanu podnio pismenu ostavku na dosadašnju dužnost. L

Biskup Krenn, od kojega se već dulje vrijeme očekuje da podnese ostavku, na kraju je, čini se, popustio zahtjevu pape Ivana Pavla II.

Sveti Otac je Krennu navodno prošli tjedan u Vatikanu savjetovao da napusti dosadašnju biskupsku dužnost te da kao razlog navede "zdravstvene razloge". Mediji raspolažu informacijama prema kojima se 68-godišnji Krenn bori i s alkoholizmom.

"Ako Papa biskupu savjetuje da podnese ostakvu, on će to učiniti. No, za sada o tomu ne znam ništa. Naime, odluku o njegovoj ostavci objavit će Vatikan", rekao je njegov glasnogovornik Michael Dinhobel.

Skandal u sjemeništu u Sankt Poeltenu izbio je kada je jedan časopis u srpnju objavio fotografije na kojima se svećenici ljube sa sjemeništarcima, nakon čega je provedena istraga u toj crkvenoj ustanovi koja se nalazi zapadno od Beča. Tijekom istrage kod nekih su smjeništaraca pronađene tisuće pedofilskih i homoseksualnih fotografija.

Papa je onamo poslao svog posebnog istražitelja biskupa Klausa Kuenga koji je donio odluku o zatvaranju sjemeništa 12. kolovoza.

(Hina) xmh ydj

Pročitajte više