Automatskim puškama ugroženi nedužni građani, Kirin krši konvenciju UN-a

ODLUKE ministra Kirina da poslije svake oružane pljačke interveniraju specijalci te da svako policijsko vozilo ima dugu cijev, grubo krše temeljna načela primjene sile i vatrenog oružja.

Jutarnji list je razgovarao s dr. Petrom Vejićem, docentom kriminalistike i kaznenog postupovnog prava na Pravnom fakultetu u Rijeci, koji upozorava na grubo kršenje načela primjene sile i vatrenog oružja usvojenih na 8. kongresu UN-a o prevenciji kriminala i postupanju s počiniteljima kazenenih djela, koji se održao 1990. godine u Havani.

"Temeljna načela naglašavaju da policijsko oružje mora biti takvo oružje koje smanjuje rizik bez dovođenja u opasnost neumješanih osoba. Upravo su neumješane osobe ugrožene automatskom puškom AP-70, kakvom bi se trebale opremiti policijske ophodnje." - kazao je listu Vejić.

"Automatska puška o kojoj je riječ nije dobra kao standardno policijsko oružje jer bi se smjela koristiti na svakom mjestu kada su ispunjeni uvjeti za uporabu vatrenog oružja. To je vrlo loše jer ta puška ima manipulativne osobine, sa streljivom namijenjenim da uništi, velike energije i probojne moći. Takvo oružje nije dobro za djelovanje u urbanim uvjetima u redovnim prilikama u državi." - kazao je Vejić te dodao da bi policijsko oružje trebalo imati streljivo koje izaziva manje opasne ozljede od vojnog.

Prema njegovim riječima, druge europske zemlje oslanjaju se na te kriterije pri naoružavanju policije. On upozorava i na probleme provedbe posebne obuke za baratanje dugim cijevima, koje bi trebali proći i temeljni policajci, odnosno na to da nema cjelovitog standarda u opremanju policije.

"Posebno se to odnosi na osobno naoružanje, kratko vatreno oružje koje najčešće upotrebljavaju policijski službenici. Mnogi primjerci kratkog oružja pripadaju kategoriji vojnog što nije dobro." - zaključio je Vejić.

Pročitajte više