Azijske burze porasle, dolar oslabio

Foto: EPA

NA AZIJSKIM su burzama u petak cijene dionica porasle, nakon dva dana pada, jer se ulagači nadaju da će SAD i Kina uskoro postići trgovinski sporazum i tako prekinuti carinski rat koji je doveo do usporavanja rasta oba gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7:00 sati u plusu 0,6 posto, nakon dva dana pada.

Pritom je na tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao 0,7 posto, dok su cijene dionica u, Singapuru, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji ojačale između 0,3 i 0,9 posto. U Šangaju su, pak, blago pale.

Azijske ulagače ohrabrila je izjava Larryja Kudlowa, ekonomskog savjetnika Bijele kuće, da je Washington blizu dogovora s Kinom. No, ni sada nije objavio ništa detaljnije.

Jučer je, pak, kinesko ministarstvo trgovine poručilo da se vode dubinski razgovori o prvoj fazi trgovinskog sporazuma i da je obustava carina važan uvjet za postizanje sporazuma.

„Tržišta žele vjerovati da će doći do nekog sporazuma, barem djelomičnog, premda nam iskustvo u posljednjih 18 mjeseci ne daje puno razloga za opuštanje. Ipak, kako se rast gospodarstava obje zemlje usporava i kako se iduće godine održavaju predsjednički izbori u SAD-u, obje su strane pod pritiskom da postignu sporazum”, kaže Shane Oliver, ekonomist u tvrtki AMP Capital.

Prošloga je tjedna Kina objavila da je sa SAD-om dogovoreno postupno uklanjanje carina koje su te dvije zemlje jedna drugoj nametnule u posljednjih godinu dana.

No, kasnije je Trump kazao da nije pristao na uklanjanje carina na uvoz kineskih proizvoda, da pregovori teku sporije nego što bi želio i da će potpisati sporazum samo ako bude dobar za Ameriku.

Stoga, i dalje nije poznato kada će se održati sastanak između predsjednika SAD-a i Kine, Trumpa i Xi Jinpinga, na kojemu bi se trebao potpisati parcijalni trgovinski sporazum.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima dolar oslabio. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros na 98,15 bodova dok je jučer u ovo doba iznosio 98,38 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 108,75 na 108,60 jena.

Američka je valuta oslabila i prema europskoj pa je cijena eura dosegnula 1,1023 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1007 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle, nadoknadivši jučerašnje gubitke. Jutros je na američkom tržištu cijena barela ojačala 0,49 posto, na 57,05 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,45 posto, na 62,56 dolara.

Pročitajte više