Azijske burze porasle, u fokusu ulagača snažan rast zapošljavanja u SAD-u

Foto: Hina/EPA

NA AZIJSKIM su burzama danas cijene dionica porasle, zahvaljujući snažnom rastu zapošljavanja u SAD-u, što pokazuje da tamošnje gospodarstvo, najveće izvozno tržište azijskih kompanija, jača, pa su trgovinske napetosti pale u drugi plan.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 0,3 posto, dosegnuvši najvišu razinu u dva i pol tjedna.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao 1,5 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 1,3 posto.

Ulagače ohrabrio rast cijena na Wall Streetu

Azijske ulagače ohrabrio je rast cijena dionica u petak na Wall Streetu za više od 0,9 posto, nakon boljih nego što se očekivalo podataka o zapošljavanju u SAD-u.

U svibnju je broj zaposlenih porastao za 223 tisuće, pri čemu je stopa nezaposlenosti skliznula na 3,8 posto, najnižu razinu u 18 godina.

Više nego što se očekivalo porasle su i plaće, za 0,3 posto na mjesečnoj razini, što je kod nekih ulagača izazvalo bojazan da bi američka središnja banka mogla ubrzati tempo povećanja kamata u ovoj godini. No, većina analitičara ipak nije previše zabrinuta.

„Podaci o zapošljavanju su snažni, dok je rast plaća i dalje suzdržan i ne ukazuje na snažno jačanje inflacije”, kaže Hirokazu Kabeya, strateg u tvrtki Daiwa Securities.

Talijanska vlada i summit SAD-a i Sjeverne Koreje pozitivno utjecale

Ulagače je ohrabrilo i to što se u Italiji ipak formirala koalicijska vlada, pa su izbjegnuti prijevremeni parlamentarni izbori, a pozitivno je na tržište utjecala i vijest da bi se 12. lipnja ipak mogao održati summit između SAD-a i Sjeverne Koreje.

Zahvaljujući tome, splasnule su geopolitičke tenzije, pa su u drugi plan pale i trgovinske napetosti, nakon što je prošloga tjedna Washington uveo carine od 25 posto na uvoz čelika i od 10 posto na uvoz aluminija iz EU-a, Kanade i Meksika.

Te su zemlje najavile protumjere, a potez Washingtona naišao je i na osudu ministara financija Skupine G7 najrazvijenijih svjetskih gospodarstava.

Još ima vremena za izbjeći trgovinski rat

Predsjednik SAD-a Donald Trump još uvijek ima vremena izbjeći trgovinski rat oko carina najavljenih Kanadi, EU i Meksiku, kazali su ministri financija G7 na susretu u kanadskom gradu Whistleru.

Američkom ministru financija Stevenu Mnuchinu jasno je rečeno da je sada na SAD-u da izgladi stvari i izbjegne trgovinski rat, rečeno je nakon sastanka održanog uoči summita zemalja G7 idućeg tjedna u Kanadi.

"Još uvijek imamo nekoliko dana da se poduzmu potrebni koraci kako bi izbjegli trgovinski rat između Europske unije i SAD-a, i kako bi se izbjegao trgovinski rat između zemalja G7", kazao je francuski ministar financija Bruno Le Maire.

Analitičari, međutim, nisu impresionirani porukama sa skupa.

Dolar je blago oslabio

„Skupina G7 pokazala je više podijeljenosti nego jedinstva, i to do te mjere da se postavlja pitanje je li uopće trebalo održati taj sastanak. Sastanak G7 idućega tjedna mogao bi biti isto tako neuspješan, a čak se i priča da Trump neće ni doći. Zabrinutosti oko trgovinskih napetosti i dalje će pritiskati tržišta”, kaže Norihiro Fujito, strateg u tvrtki Mitusbishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Trgovinske napetosti između SAD-a i njegovih trgovinskih partnera traju još od ožujka, kada je Trump prvi put najavio carine na uvoz metala. Od tada trgovinske napetosti rastu ili padaju, ovisno o tome odobri li Washington nekim zemljama izuzeće od carina ili ne.

A na valutnim je tržištima dolar jutros blago oslabio. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je 0,15 posto, na 94,02 boda.

Dolar prema jenu porastao

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao za 0,2 posto, na 109,65 jena.

U odnosu na europsku valutu, dolar je, pak, blago oslabio, pa se cijena eura kreće oko 1,1680 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1660 dolara.

A cijene su nafte jutros stabilne nakon što su pale dva tjedna zaredom jer su tržišta pod pritiskom zbog rekordne proizvodnje u SAD-u i bojazni da bi OPEC mogao povećati proizvodnju nakon što ju je posljednjih 17 mjeseci držao na smanjenim razinama.

Na američkom se tržištu cijena barela jutros kreće oko 65,80 dolara, kao i u petak na zatvaranju tržišta.

Pročitajte više