Azijske burze rastu, posebno kineske

Foto: EPA

NA azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, ponajviše na kineskim tržištima, nakon što je Washington poručio da će odgoditi rok za povećanje carina jer je u trgovinskim pregovorima postignut značajan napredak.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,5 posto, dosegnuvši najvišu razinu od početka listopada prošle godine, pa je od početka godine na dobitku oko 10 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,5 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Australiji, Singapuru i Šangaju porasle između 0,3 i 3,5 posto. U Južnoj Koreji, pak, indeksi stagniraju.

Trump produljio rok za dogovor

Kineski burzovni indeksi skočili su oko 3,5 posto, dosegnuvši najviše razine od lanjskog lipnja, pa su svoje ovogodišnje dobitke povećali na gotovo 20 posto jer su ulagače ohrabrile optimistične poruke u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.

Nakon prošlotjednih pregovora u Washingtonu, u nedjelju je predsjednik SAD-a Donald Trump poručio da će produljiti rok za postizanje dogovora i nakon 1. ožujka te da se raduje sastanku s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom kada dogovor bude postignut.

Trump je poručio i da je postignut napredak po pitanju intelektualnog vlasništva, transfera tehnologija, poljoprivrede, usluga i tečajeva.

To je potaknulo nadu da će se izbjeći nastavak trgovinskog rata, koji su vodile dvije strane u posljednjih sedam mjeseci uvodeći jedna drugoj uvozne carine.

Ako se postigne dogovor između Washingtona i Pekinga o trgovinskim pitanjima, rast dvaju najvećih gospodarstava mogao bi se, nadaju se ulagači, stabilizirati.

Dolar stagnira

A na valutnim se tržištima trguje oprezno, pa se tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta kreću u uskim rasponima.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 96,48 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 96,50 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti blago skliznuo sa 110,70 jena, koliko je iznosio u petak, na 110,65 jena.

Američka je valuta blago oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1340 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1335 dolara.

Cijene nafte blago pale

Cijene su nafte, pak, nakon prošlotjednog rasta, jutros blago pale. No, i dalje se kreću blizu najviših razina od polovice studenoga prošle godine.

Jutros je na američkom tržištu cijena barela skliznula 20-ak centi, na 57,05 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 30-ak centi, na 66,80 dolara.

Pročitajte više