Wall Street pao drugi dan zaredom

Wall Street pao drugi dan zaredom
Foto: EPA

NA WALL Streetu su cijene dionica pale drugi dan zaredom zbog smanjenja procjena rasta europskih gospodarstava i zabrinutosti ulagača u vezi s trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine.

Dow Jones oslabio je 220 bodova ili 0,87 posto, na 25.169 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,94 posto, na 2.706 bodova, a Nasdaq indeks 1,18 posto, na 7.288 bodova.

Smanjene procjene rasta EU-a

Od samog početka jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi bili pod pritiskom jer je Europska komisija smanjila procjene rasta gospodarstva Europske unije, među ostalim, zbog trgovinskih tenzija u svijetu.

Tako je Komisija smanjila procjenu rasta gospodarstva EU-a u ovoj godini na 1,5 posto, s prethodnih 1,9 posto, pri čemu je smanjila procjene rasta Njemačke i Italije.

''Zbog toga su ponovno oživjela strahovanja od usporavanja rasta globalnog gospodarstva. Uz to, ulagači su zabrinuti oko trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine”, kaže Veronica Willis, analitičarka u Wells Fargo Investment Institute.

Zabrinutosti oko trgovinskih pregovora

Predsjednik SAD-a Donald Trump poručio je jučer da se neće sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom do završetka roka za trgovinske pregovore 1. ožujka.

To je izazvalo bojazni da pregovori neće uroditi očekivanim rezultatima.

Idućega tjedna trgovinski predstavnici SAD-a nastavit će u Pekingu pregovore s kineskim predstavnicima, a ministar financija Steven Mnuchin kazao je da će tada nastojati postići dogovor kako bi se izbjeglo povećanje carina na kineske proizvode 2. ožujka.

Dobri poslovni rezultati, smanjene daljnje procjene

Posljednjih dana tržište su podržavali dobri poslovni rezultati kompanija u četvrtom lanjskom tromjesečju.

Dosad je više od polovice kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate, pri čemu ih je 71 posto ostvarilo veću dobit nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

Stoga se sada procjenjuje da će prosječni rast dobiti na godišnjoj razini u proteklom tromjesečju iznositi više od 15 posto, dok se na početku sezone objava poslovnih rezultata očekivao rast od oko 14 posto.

Međutim, mnoge su kompanije smanjile procjene rasta zarada, među ostalim, zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, stoga su i analitičari smanjili svoje procjene.

Tako sada očekuju da će u tekućem kvartalu rast zarada kompanija iznositi samo 0,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije mjesec dana očekivali rast od 5,3 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,11 posto, na 7.093 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 2,67 posto, na 11.022 boda, a pariški CAC 1,84 posto, na 4.985 bodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara