Na svjetskim burzama oprez, smanjene procjene rasta gospodarstava

Na svjetskim burzama oprez, smanjene procjene rasta gospodarstava
Foto: EPA

NA SVJETSKIM se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno zbog smanjenih procjena rasta europskih gospodarstava, ali i neizvjesnosti u vezi Brexita te trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,2 posto, na 25.106 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,05 posto, na 2.707 bodova, a Nasdaq indeks 0,5 posto, na 7.298 bodova.

Idućega tjedna nastavak trgovinskih pregovora

Ulagači na najvećoj svjetskoj burzi bili su posljednjih dana prošloga tjedna suzdržani zbog neizvjesnosti u vezi raspleta trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.

U četvrtak je predsjednik SAD-a Donald Trump poručio da se neće sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom prije roka za dovršetak trgovinskih pregovora 1. ožujka.

Trgovinski predstavnici SAD-a nastavit će u Pekingu 14. i 15. veljače pregovore s kineskim predstavnicima.

Mnogi su analitičari skeptični jer nisu uvjereni da Kina i SAD mogu premostiti velike razlike po nizu pitanja, od intelektualnog vlasništva do transfera tehnologija.

„Jasno je da postoji rizik od novog kruga uvođenja carina, no s druge strane postoji i mogućnost da će se postići nekakav dogovor”, kaže John Stoltzfus, strateg u tvrtki Oppenheimer Asset Management.

Poslovni rezultati dobri, procjene smanjene

Podršku tržištu pružaju, pak, solidni kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija.

Dosad je više od polovice kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate, pri čemu ih je 71,5 posto ostvarilo veću dobit nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

Stoga se sada procjenjuje da će prosječni rast dobiti na godišnjoj razini u proteklom tromjesečju iznositi više od 15 posto, dok se na početku sezone objava poslovnih rezultata očekivao rast od oko 14 posto.

Međutim, mnoge su kompanije smanjile procjene rasta zarada zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva.

Stoga sada analitičari očekuju da će u tekućem kvartalu zarade kompanija u prosjeku pasti za 0,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije mjesec dana očekivali rast od 5,3 posto.

EK smanjio procjene za EU

A na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale. Frankfurtski DAX indeks potonuo je 2,5 posto, na 10.906 bodova, a pariški CAC 1,2 posto, na 4.961 bod. No, londonski FTSE ojačao je 0,7 posto, na 7.071 bod.

Posljedica je to neizvjesnosti u vezi Brexita, ali i smanjenja procjena rasta gospodarstava Europske unije.

Europska komisija smanjila je u četvrtak procjenu rasta gospodarstva EU-a u ovoj godini na 1,5 posto, s prethodnih 1,9 posto, pri čemu je smanjila procjene rasta Njemačke i Italije.

Kako se već dulje vrijeme usporava i rast kineskog, kao i drugih azijskih gospodarstava, ulagači se plaše znatnog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, što bi moglo negativno utjecati na zarade kompanija.

Zbog toga je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks prošloga tjedna pao 2,2 posto, na 20.333 boda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara