Azijske burze strmoglavo padaju, u SAD-u pad potrošnje prvi put u dvije godine

AZIJSKE burze i danas su zabilježile snažne padove, nakon što se pokazalo da američka ekonomija i nakon jučerašnjeg donošenja plana o povećanju zaduženja ima problema s oporavkom.

Tokijski Nikkei potonuo je do 7,30 sati 2,2 posto, na 9.630 bodova. Južnokorejski Kospi indeks u minusu je 2,7 posto, hongkonški Hang Seng 1,9 posto, a tajvanski Taiex 1,6 posto. Australske dionice pale su dva posto.

Wall Street jučer pao za dva posto, pad potrošnje u SAD-u prvi put u gotovo dvije godine

Wall Street se jučer zatvorio s padom od dva posto, nakon objave podataka o padu potrošnje u lipnju. Jučer izglasan i potpisan plan za podizanje limita za zaduživanje investitorima očito nije donio optimizam.


"Uvjeti su se ovoga tjedna potpuno promijenili. Do prošloga se tjedna američki limit za zaduživanje smatrao problemom. Sada svi govore o zabrinutosti za zdravlje ekonomije", rekao je tokijski analitičar Koichi Ono.

Stanje u eurozoni također pravi pritisak

Zabrinutost su potvrdili i objavljeni podaci o padu potrošnje u SAD-u, prvi put u gotovo dvije godine. U izvještaju piše i da su plaće narasle vrlo malo, što pokazuje usporavanje ekonomskog rasta.

Na azijska tržišta nije utjecalo samo stanje američke ekonomije, već i europske. Španjolska i Italija su pod novim pritiskom zbog zabrinutosti da eurozona neće imati dovoljno sredstava za zaštitu tih ekonomija u slučaju da one ne budu mogle plaćati svoje dugove.

Pročitajte više