Azijske burze znatno pale. Dolar sve jači

Foto: 123rf

NA AZIJSKIM su burzama cijene dionica u petak znatno pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer se ulagači boje usporavanja rasta globalnog gospodarstva, a oprezni su i zbog neizvjesnosti u vezi s trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7.30 sati u minusu 0,7 posto, pa je od početka tjedna na gubitku 0,3 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo 1,9 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji pale između 0,2 i 1,2 posto.

Smanjene procjene rasta EU-a

Kao i jučer Wall Street, azijske su burze pod pritiskom zbog smanjenih procjena rasta europskih gospodarstava.

Europska komisija smanjila je u četvrtak procjenu rasta gospodarstva EU-a u ovoj godini na 1,5 posto, s prethodnih 1,9 posto, pri čemu je smanjila procjene rasta Njemačke i Italije.

Kako se već dulje vrijeme usporava i rast kineskog, kao i drugih azijskih gospodarstava, ulagači se plaše znatnog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, što bi moglo negativno utjecati na zarade kompanija.

''Ponovno su oživjela strahovanja od usporavanja rasta globalnog gospodarstva. Uz to, ulagači su zabrinuti u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine”, kaže Veronica Willis, analitičarka u Wells Fargo Investment Institute.

Predsjednik SAD-a Donald Trump poručio je jučer da se neće sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom do završetka roka za trgovinske pregovore 1. ožujka.

To je izazvalo bojazni da pregovori neće uroditi očekivanim rezultatima.

''Od početka godine tržišta su optimistična u vezi dogovora između SAD-a i Kine, no sada su ulagači pomalo nervozni”, kaže Shusuke Yamada, strateg u Bank of America merrill Lynch.

Idućega tjedna trgovinski predstavnici SAD-a nastavit će u Pekingu pregovore s kineskim predstavnicima, a ministar financija Steven Mnuchin kazao je da će tada nastojati postići dogovor kako bi se izbjeglo povećanje carina na kineske proizvode 2. ožujka.

Kao i prethodnih dana, obujam trgovanja jutros je skroman jer se na kineskim burzama zbog proslave Nove godine ne radi cijeli tjedan.

Dolar ojačao šesti dan zaredom

A na valutnim je tržištima dolar ojačao šesti dan zaredom, nakon što je prošloga tjedna bio pod pritiskom zbog poruka američke središnje banke da će biti strpljiva po pitanju kamatnih stopa.

No kako se ni u drugim najvećim svjetskim gospodarstvima zbog usporavanja rasta ne očekuje stezanje monetarne politike, dolar već danima jača.

Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 96,59 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,44 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 109,90 na 109,75 jena.

No američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1325 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1360 dolara.

Slabljenje eura posljedica je smanjenja procjena Europske komisije o rastu gospodarstva eurozone, zbog čega je sve manje vjerojatno da će Europska središnja banka u ovoj godini početi povećavati kamatne stope.

Zbog toga je od početka tjedna tečaj eura prema dolaru potonuo oko 1 posto.

Cijene nafte pod pritiskom 

A zbog naznaka usporavanja rasta globalnog gospodarstva, ulagači se boje da će oslabiti i potražnja za naftom pa su njezine cijene posljednjih dana pod pritiskom.

Nakon što je jučer potonula 2,5 posto, jutros je cijena barela na američkom tržištu skliznula daljnjih 0,5 posto, na 52,35 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,35 posto, na 61,40 dolara.

Pročitajte više