AZNAR NA MJESTU POTONUĆA TANKERA ZATRAŽIO OPROST

Španjolski premijer Jose Maria Aznar u subotu je, za prvog posjeta Galiciji mjesec dana nakon havarije tanker Prestige koji je izazvao ekološku katastrofu, zatražio oprost za počinjene pogreške.

Aznar je u La Coruni posjetio koordinacijsko središte za čišćenje zagađenog dijela mora i razgovarao s galicijskim premijerom Manuelom Fragom.

´Svjestan sam da nismo uvijek na vrijeme, ondje gdje je bilo potrebno´, rasporedili naša sredstva, rekao je Aznar na konferenciji za novinare u La Coruni (Korunja).

´Svjestan sam toga, preuzimam odgovornost za pogreške i tražim oprost od osoba kojima je, određenih dana, nedostajalo sredstava kojima mi, jednostavno, nismo raspolagali´, rekao je Aznar.

U domaćim je medijima Aznar bio žestoko kritiziran što ranije nije posjetio područje katastrofe, a za subotnjeg boravka u Galiciji bio je okružen brojnim pripadnicima osiguranja koji su ga štitili od nekoliko stotina okupljenih prosvjednika. Protiv premijera su proteklih tjedna organizirani veliki prosvjedi a ogorčeno stanovništvo pozivalo je i u medijima i na prosvjedima Aznara neka osobno dođe čistiti zagađeno more od mazuta koji istječe iz tankera.

Pročitajte više