Turudić u veljači: EPPO nam možda nije trebao. Turudić danas: Nisam to rekao

Foto: FaH

Novi glavni državni odvjetnik Ivan Turudić preuzeo je danas dužnost od Zlate Hrvoj Šipek i potom održao konferenciju za medije. Turudić je, odgovarajući na pitanja novinara, govorio i o budućoj suradnji s europskim tužiteljima.

"Oni će u meni imati lojalnog suradnika. Kucate na otvorena vrata, bit će sve u redu", rekao je na pitanja o suradnji s EPPO-om.

Ipak, Turudić nije uvijek govorio ovako. Gostujući na N1 televiziji u veljači, rekao je da "nije siguran je li Hrvatska trebala osnovati to tijelo".

"GDO je nadležan za rješavanje sukoba nadležnosti između EPPO-a i državnog odvjetnika. Nisam siguran da smo trebali osnovati to tijelo, niz europskih zemalja ga nema i mislim da je situacija kod njih bolja. To je politička odluka i treba je poštovati. Oni brinu o financijskim interesima EU. Mislim da se prenaglašava njihova neka velika moć."

"Stvari su izvučene iz konteksta. Naravno da nisam protiv EPPO-a"

Kad mu je novinarka N1 televizije danas spomenula tu izjavu, Turudić se obrušio na nju i napao je.

"To je bilo na jednoj televiziji gdje me voditeljica prekinula u davanju odgovora na pitanje pa su stvari potpuno izvučene iz konteksta, na N1, vrlo neprofesionalno me prekinula pa je ispalo da sam protiv europskog tužitelja. Naravno da nisam. On je implementiran u hrvatsko kazneno zakonodavstvo, on je činjenica, ima svoje mjesto i ulogu.

Prvenstvena uloga mu je zaštita financijskih interesa EU, to je jasno određeno Uredbom o EPPO-u. U meni će imati lojalnog suradnika. Načelo lojalne suradnje je jedno od načela na kojima se zasniva uredba o EPPO-u. Ako pitate hoće li biti sve u redu u odnosu na EPPO, bit će sve u redu", rekao je danas.

Nastavio napadati novinarku

Na opasku novinarke da je u intervjuu za N1 rekao da zemlje koje nemaju EPPO funkcioniraju bolje, Turudić je ponovno burno reagirao.

"Neću vam odgovarati više, završavam odgovor na pitanje ako vi meni, kao što to radi vaša televizija... Jeste rekli da sam lagao možda? Rekao sam da je ured EPPO-a imao problem kada je osnovan, nisu imali prostor, stolice, ništa. To su bile njihove teškoće. Nikada nisam problematizirao postojanje EPPO-a. Rekao sam da postoji pet zemalja bez ureda EPPO-a, mislim da ga je sad Poljska dobila i da dobro funkcioniraju. To je bitna razlika od ovoga kako vi to predstavljate", rekao je danas.

Pročitajte više