Njemački časnik špijunirao za Rusiju, bio je član AfD-a. Ide u zatvor

Ilustracija: Shutterstock

Časnik Bundeswehra blizak desničarskoj stranci Alternativa za Njemačku (AfD) osuđen je danas u Düsseldorfu na tri i pol godine zatvora zbog špijuniranja za Rusiju.

„Satnik Bundeswehra penetrantno je služio interesima Rusije kako bi ruskim vojnim snagama pribavio prednost“, stoji u optužnici protiv 54-godišnjeg satnika Bundeswehra.

Pritom je odao „osjetljive informacije“, stoji u tekstu optužnice. „Optuženi je kao agent radio za državu koja se pokazala kao bezobziran agresor“, navodi se također u optužnici. Sudac Visokog pokrajinskog suda u Düsseldorfu je slijedio zahtjev državnog tužiteljstva koje je tražilo tri i pol godine zatvora.

"To je najveća glupost koju sam uradio u životu"

Utvrđeno je da je časnik Bundeswehra, u isto vrijeme kada je počeo otkrivati vojne tajne ruskim agentima, pristupio krajnje desnoj stranci Alternativa za Njemačku (AfD).

Obrana osuđenog časnika, koji je krajem travnja priznao krivicu, navela je kako je njihov klijent „u četiri dana uništio sve ono što je gradio desetljećima kao profesionalni vojnik“. Ona je ponašanje časnika Bundeswehra objasnila njegovom konzumacijom „fake news“ preko TikToka i Telegrama, što ga je „udaljilo od stvarnosti“.

Prema vlastitim navodima, časnik je djelovao iz straha od izbijanja nuklearnog rata u jeku eskalacije rata u Ukrajini. „To je najveća glupost koju sam uradio u životu“, rekao je osuđeni časnik Bundeswehra, koji je uhićen u kolovozu prošle godine.

U međuvremenu je, prema vlastitim navodima, istupio iz AfD-a. AfD-u, koji je u velikim dijelovima istočne Njemačke najjača politička stranka, pripisuje se politička sklonost i razumijevanje za stavove službenog Kremlja, a AfD se protivi i vojnoj pomoći Ukrajini.

AfD je popularan i među tzv. ruskim Nijemcima, pripadnicima njemačke etničke skupine u bivšem Sovjetskom Savezu, koji su nakon raspada ove države masovno preselili u Njemačku i još uvijek iskazuju izrazito proruska stajališta.

Pročitajte više