Bagdad: Agencije UN-a pod šatorima obnovile aktivnosti

UJEDINJENI su narodi u subotu u šatorima i kontejnerima, postavljenim kraj ruševina glavnog stožera, ponovno počeli s radom u Bagdadu.

Desecima djelatnika UN-a koji su preživjeli eksploziju u kojoj su poginule 24 osobe pridružili su se kolege koje su u Irak doletjele kako bi ponovno pokrenule misiju.

"Vratili smo se da bismo kako najbolje znamo ponovno pokrenuli operacije. Teško je povjerovati do koje je razine sve uništeno", kazao je Kevin Kennedy iz UN-ova Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova, koji je u New York stigao u petak.

Različite agencije UN-a raspoređene su po redovima bijelih šatora i kontejnera u kojima pokušavaju organizirate nove urede. Nekoliko metara dalje, buldožeri američke vojske rasčišćavaju ruševine u kojima je poginuo i šef misije UN-a u Iraku, Sergio Vieira de Mello.

Na ceremoniji održanoj u petak, prije nego li je njegovo tijelo avionom prebačeno iz Bagdada, jedan je Mellov kolega rekao kako mu je jedna od posljednjih želja bila da misija nastavi s radom u Iraku.

Svom internacionalnom osoblju u Bagdadu je ponuđena mogućnost da napusti zemlju, no oko polovica njih je odlučila ostati.

Pročitajte više