Bajs ruši Sanadera: Maturalci nisu konkretna mjera nego "stvar načela"

MINISTAR turizma Damir Bajs priznao je da su maturalna putovanja odnosno poziv Vlade na njihov ostanak u Hrvatskoj više bila "stvar načela", a ne konkretna mjera te je tako dao još jedan argument kritičarima koji kažu kako su Sanaderove antirecesijske mjere zapravo tek "kozmetika"! Naime, Bajsova izjava sigurno bi se mogla ubaciti u ladicu opravdanja svoga rada i postupaka Ministarstva turizma i to nakon što je postalo razvidno kako je ove godine nemoguće organizirati "maturalce" u Hrvatskoj s obzirom da su već napravljene rezervacije, da nije jedne bitne stvari.

Maturalci su šesta od deset antirecesijskih mjera

Vlada Ive Sanadera prošlog je tjedna nakon toliko odugovlačenja predstavila antirecesijske mjere. Riječ je o "10 Sanaderovih zapovijedi" za vladanje u vrijeme ekonomske krize i recesije, koje je ministar financija Ivan Šuker predstavio kao spasonosne.

Maturalci u Hrvatskoj bili su šesta antirecesijska mjera Vlade koja doslovce glasi ovako: "Škole bi trebale organizirati maturalna putovanja u Hrvatskoj i preporuka gospodarskim subjektima da koriste domaće proizvode. Ministarstvo turizma do kraja ožujka izraditi će novi Akcijski plan prilagođen sadašnjim uvjetima na turističkom tržištu".

Ipak je kozmetika

No, unatoč najavama Ive Sanadera i Ivana Šukera kako je riječ konkretnim mjerama koje će nas izvući iz krize, ministar Bajs danas je priznao kako je ipak riječ o "kozmetičkoj stavci".

"Čak i da 45 tisuća srednjoškolaca, koliko ih godišnje putuje na maturalna putovanja, otputuje negdje u Hrvatsku, to je samo mali dio od ukupno 11,5 milijuna turista godišnje. Međutim, željeli smo poručiti kako su nam domaći turisti važni, pogotovo ove godine, i to u trenutku kada druge države ne samo da svoje građane pozivaju na ostanak u domaćim turističkim odredištima, nego i poduzimaju vrlo konkretne mjere u tom smjeru", rekao je Bajs u izjavi za Novi list pojašnjavajući kako je šesta antirecesijska mjera zapravo bila stvar načela, a ne konkretna mjera.

I.Ć.
Foto: Nikola Vilić (Cropix)

Pročitajte više