Bakalar u Hrvatskoj košta kao suho zlato dok je u Europi četiri puta jeftiniji

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

NORVEŠKI bakalar je među najtraženijom ribom na svijetu, a ujedno i omiljeno jelo Hrvata za Badnjak. Zadnjih desetak godina prodaja stalno raste, pa tako i njegova cijena. Iako se u prošlosti nazivao sirotinjskom hranom, danas ima kraljevsku cijenu od 60 eura po kilogramu.

Toliko će kupci trebati izdvojiti ako sušeni bakalar odluče kupiti na tržnicama, dok se u trgovačkim lancima cijena kreće od 40 do 55 eura po kilogramu, pa je, u odnosu na prošlogodišnje blagdane, skuplji i do 30%. Inače, po godišnjoj potrošnji ribe Hrvati se nalaze na devetom mjestu u Europskoj uniji.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, raste uvoz bakalara, pa je tako u 2022. godini uvezeno 536 tona, u vrijednosti od skoro 8 milijuna eura, dok je godinu prije taj broj bio nešto manji, kao i vrijednost od 6.5 milijuna eura.

Norveški smrdljivac najjeftiniji u Portugalu

I dok se u Hrvatskoj sušeni, vakuumirani atlantski ili norveški bakalar plaća suhim zlatom, u europskim zemljama njegova cijena jedva da je rasla. Bakalar iz Norveške najviše uvoze zemlje Europske unije, a najveći potrošači ovog smrdljivca su Portugalci, koji godišnje u prosjeku pojedu 56 kilograma bijele i plave ribe. 

Njegova cijena u usporedbi s cijenom u Hrvatskoj je prava sitnica. Portugalci će za blagdane kilogram sušenog bakalara platiti 14.95 eura, što je, u odnosu na našu cijenu, čak četiri puta manje. Ovisno o procesu prerade, cijene variraju. Odluče li se za bakalar koji je u salamuri stajao 180 dana, za komad od dva kilograma će najviše dati 44.95 eura, što je i dalje jeftinije nego u Hrvatskoj. 

Portugalci pojedu oko 20% izlovljenog bakalara na svijetu. Iako imaju dugu obalu uz Atlantski ocean, više ga ne love, nego uvoze upravo iz Norveške. Duga tradiciju spremanja bakalara za blagdane njeguje se u Francuskoj i Španjolskoj, gdje mu cijena varira u odnosu na Portugal tek oko 1 euro. 

Cijene ovog norveškog smrdljivca provjerili smo u online trgovinama i katalozima europskih zemalja. Sve cijene su izražene u eurima po kilogramu te je u svih šest zemalja uspoređivani bakalar uvezen iz Norveške. 

U susjednoj Italiji najskuplji bakalar pronašli smo za 44 eura po kilogramu, dok je najjeftiniji 24 eura. U online trgovinama u Švicarskoj trenutno je najniža cijena bakalara 28.50 eura, dok se na popustima mogao naći i za 17 do 20 eura po kilogramu. 

Od šest europskih zemalja čiju smo ponudu analizirali, najskuplje ga prodaju u Austriji. Cijena mu varira od 30-ak eura, a najskuplji smo pronašli za 38.50 eura, što je i dalje za 1.5 puta manje nego u Hrvatskoj. 

Cijena bakalara u hrvatskim trgovačkim lancima 

Cijena hrane raste iz mjeseca u mjesec. U listopadu prošle godine inflacija hrane bila je skoro 18%, dok je ove godine usporila na 8%, ali rast je i dalje osjetno veći nego u ostatku EU. Cijena bakalara narasla je u prosjeku za 30%. Kako bismo to usporedili, izdvojili smo cijene bakalara u zadnje dvije godine u trgovačkim lancima Kauflandu, Konzumu i Tommyju. 

Daleko najveću cijenu drži Kaufland, s visokih 54.99 eura, dok je prošle godine bio oko 42 eura. Čak 20 eura bio je jeftiniji prije dvije godine u odnosu na ovogodišnju cijenu. Najveće poskupljenje vidljivo je u trgovačkom lancu Konzumu, gdje je prošlogodišnja cijena s 33 skočila na 51 euro.

No, ovisno o proizvođaču i vrsti, valja napomenuti kako smo u prošlom aktualnom katalogu suhi bakalar pronašli za 42.99 eura. Od ova tri hrvatska trgovačka lanca, Konzum je 2021. godine imao najnižu cijenu bakalara, kilogram je koštao oko 26 eura. 

U Tommyju su cijene također rasle, no nešto manje nego u Kauflandu i Konzumu. Prije dvije godine plaćali smo ga 30 eura pa oko 34, a ove godine cijena mu je 41.49 eura po kilogramu. Stoga će za ovaj Božić neki birati jeftiniju ribu, poput oslića, srdela i trlja. Oni kojima su ove cijene bakalara previsoke mogu ga zamijeniti oslićem od 14 eura, koji je tek za euro jeftiniji od bakalara koji se prodaje u Portugalu. 

Iako se završetkom ove godine ukida dvojno iskazivanje cijena, mnogi još uvijek preračunavaju eure u kune, pa bi, prema staroj valuti, najskuplji bakalar bio na tržnici po cijeni od 450 kuna, dok je najjeftiniji u Tommyju, gdje je cijena 312 kuna po kilogramu. 



Pročitajte više